‘Perspectiva este încă fragilă, în condiţiile în care calitatea activelor nu s-a stabilizat încă iar creşterea creditului este una modestă atât pe piaţa domestică cât şi pe pieţele din CEE’, avertizează Fitch.
Agenţia de evaluare apreciază că operaţiunile băncilor austriece atât pe piaţa internă cât şi în unele state din CEE, în special în Polonia, Cehia şi Rusia, rămân profitabile. ‘Cu toate acestea continuarea deteriorării calităţii activelor în România, Ungaria, şi într-o mai mică măsură în Croaţia, înseamnă că aceste subsidiare vor continua să înregistreze pierderi. Ne aşteptăm ca Ungaria şi Croaţia să continue să afecteze profitabilitatea în a doua jumătate a acestuia an, în timp ce profitabilitatea în România ar urma să se îmbunătăţească treptat’, se arată în raportul Fitch.
Băncile austriece au acordat credite în valoare de peste 300 de miliarde de euro în statele din fostul bloc comunist. Primele trei bănci din Austria sunt şi cele mai mari instituţii financiare din Europa de Est: Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank Austria.
Fitch consideră că marile bănci austriece îşi vor menţine angajamentul faţă de pieţele din CEE, în pofida procesului de deleveraging provocat de cererea scăzută de credit dar şi ca urmare a eforturilor de a creşte finanţarea locală. Cu toate acestea, dependenţa RBI şi Bank Austria faţă de piaţa rusească ar putea să fie un element negativ pentru ratingurile lor. Fitch se aşteaptă ca situaţia să se echilibreze atunci când condiţiile operaţionale din alte ţări din regiunea CEE se vor îmbunătăţi, în special în Ungaria şi într-o mai mică măsură în România.
De asemenea, Fitch Ratings a confirmat ratingul de ţară al Austriei la ‘AAA’ cu perspectivă stabilă.