Testele de stres în rândul băncilor sunt derulate anual de Autoritatea Bancară Europeană (EBA), în încercarea de a restabili încrederea pieţelor financiare în băncile din UE după criza financiară mondială din 2007-2009 şi criza datoriilor din zona euro. Însă rezultatele testelor anterioare au fost criticate pentru că fiecare ţară aplică în mod diferit regulile.
În 2014 Banca Central Europeană va prelua supervizarea principalelor bănci din zona euro însă înainte de acest lucru vrea să descopere orice posibile probleme în bilanţurile băncilor. Marea Britanie a acceptat noul rol al BCE numai după ce a obţinut asigurări din partea guvernelor UE că activitatea de supervizare a BCE nu va afecta controlul exercitat de Londra asupra propriului său centru financiar.
Marea Britanie a participat la toate testele de stres derulate până acum şi deocamdată este neclar ce acţiune ar putea lua EBA dacă Marea Britanie decide să se retragă în mod unilateral deoarece până acum nicio ţară nu a făcut acest lucru.
În luna octombrie Banca Angliei a anunţat că are de gând să deruleze propriile sale teste de stres anuale, începând din 2014 cu un număr de opt bănci. De asemenea, la începutul acestei săptămâni directorul de analiză a riscurilor din cadrul BoE, Jo Paisley, a declarat că există discuţii cu Autoritatea Bancară Europeană. ‘Suntem încă la început dar există un dialog’, a declarat Paisley.
Intenţia Băncii Angliei este să arate EBA că testele derulate de autorităţile britanice îndeplinesc standardele UE şi demonstrează rezistenţa sectorului bancar britanic. În acest fel Londra speră să evite ca băncile britanice să fie supuse la două teste complexe şi intense în acelaşi timp.
Cele mai mari opt bănci britanice trebuie să respecte în întregime noile norme de capital Basel III începând din luna ianuarie 2014, cu cinci ani mai devreme decât termenul limită impus la nivel global.