Băncile care intermediază emisiunile de obligaţiuni ale statelor UE ar putea fi forţate să-şi mute operaţiunile de la Londra

Economica.net
26 07. 2017
bundles_of_euro_banknotes_close_up_03365cs_u_01866600

În prezent, o mare parte din împrumuturile contractate de statele europene sunt intermediate de băncile de investiţii de la Londra, care se bazează pe aşa-numitul drept de paşaport pentru a-şi oferi serviciile în UE, dar este posibil să piardă acest drept după Brexit.

Bancherii consultaţi de Reuters susţin că autorităţile UE se gândesc să introducă reguli similare cu cele din SUA, care obligă dealeri primari pe piaţa titlurilor de stat emise de Trezoreria SUA să aibă operaţiuni în SUA. Bancherii precizează că deocamdată este prea devreme pentru a spune ce procent din operaţiunile băncilor va trebui mutat, dar este posibil să afecteze toate locurile de muncă din zona de dealer primar precum şi unele locuri de muncă din serviciile asociate.

Barclays, Citi, Goldman Sachs, HSBC şi JPMorgan se numără printre cele mai importante bănci de investiţii care intermediază emisiuni de obligaţiuni pentru statele din zona euro. Alte bănci, precum Nomura şi Morgan Stanley, sunt şi ele active pe această piaţă.

Potrivit unor directori din industria bancară, până la 70% din emisiunile de obligaţiuni suverane în Europa sunt aranjate de firme cu sediul la Londra care acţionează fie ca formatori de piaţă la licitaţiile cu titluri de stat fie prin vânzarea directă către investitori prin intremediul unor tranzacţii sindicalizate.

În fiecare săptămână obligaţiuni guvernamentale europene în valoare de mai multe miliarde de euro sunt vândute dealeri primari prin intermediul licitaţiilor, iar ulterior dealeri primari le revând mai departe. În plus, calculele Thomson Reuters arată că anul trecut au fost vândute obligaţiuni în valoare de 148 de miliarde de euro via tranzacţii sindicalizate.

O parte dintre bancherii intervievaţi de Reuters au declarat că unele bănci au început deja să facă pregătiri pentru a muta, de la Londra în alte centre europene, o parte din poziţiile din zona de dealer primar. O altă sursă a declarat că unele bănci ar putea renunţa la operaţiunile de tip dealer primar, cel puţin în unele state UE, din cauza costurile pe care o eventuală mutare le-ar presupune.

Băncile de investiţii au început deja să elaboreze planuri de rezervă pentru momentul în care Marea Britanie va iei din UE, ceea ce ar putea duce la pierderea drepturilor de paşaport pentru băncile cu sediul în Marea Britanie. Analiştii estimează că Londra ar putea pierde câteva zeci de mii de locuri de muncă în sectorul bancar în următorii doi ani.