Băncile centrale ale statelor emergente şi-au redus anul trecut rezervele de euro cu 8%

Băncile centrale din ţările emergente şi-au redus rezervele de euro cu 8% anul trecut, sau 45 de miliarde de euro, potrivit datelor FMI, care arată o reducere a presiunii asupra statutului dolarului SUA de monedă preferată la nivel internaţional, potrivit Financial Times.
Economica.net - lun, 01 apr. 2013, 08:18
Băncile centrale ale statelor emergente şi-au redus anul trecut rezervele de euro cu 8%

Criza datoriilor suverane a afectat reputaţia euro în sistemul financiar internaţional, iar perspectiva de a rivaliza cu dolarul – un vis al fondatorilor monedei europene – pare tot mai îndepărtată.

„Va fi a doua monedă ca importanţă la nivel internaţional, dar nu aş spune că există perspective de a contesta dolarul”, a declarat Jeffrey Frankel, profesor de economie la Kennedy School of Government de la Universitatea Harvard.

Opţiunea în privinţa rezervelor transmite un semnal clar despre monedele pe care ţările emergente le consideră cele mai stabile, sigure şi lichide. Euro constituie în prezent doar 24% din rezevele statelor emergente, cel mai redus nivel din 2002. Dolarul s-a menţinut la circa 60%.

Ţările emergente s-au orientat în schimb către alte monede, precum dolarul australian sau cele ale altor state cu economii în dezvoltare.

Dimensiunile economice ale zonei euro asigură în continuare monedei eurpene o anumită competitivitate, iar randamentele nu sunt mai reduse decât în alte economii avansate. În acelaşi timp, pieţele de obligaţiuni din zona euro nu mai sunt la fel de lichide, din cauza temerilor privind bonitatea Spaniei şi Italiei. Un activ păstrat în rezervele băncilor trebuie să-şi menţină valoarea şi să poată fi vândut rapid în timpul unei crize.

„Integrarea pe pieţele financiare din zona euro a făcut un pas înapoi în ultimii ani. Din această privinţă, euro a pierdut teren ca monedă de rezervă pe pieţele internaţionale”, a spus Frankel.

Euro ar putea deveni din nou mai atrăgător dacă zona euro face progrese către o uniune fiscală şi o piaţă unică a obligaţiunilor suverane. Perioada de glorie a monedei europene s-ar putea, însă să fi trecut, notează Financial Times, întrucât schimbările economice susţin noi monede, care vor reduce din importanţa euro şi a dolarului.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...