Băncile centrale extind liniile de swap pe dolar până în luna februarie 2014
Decizia anunţată joi prelungeşte cu încă un an măsurile de criză care trebuiau să expire la 1 februarie 2013.
Prin aceste linii de swap pe dolari, înfiinţate în luna mai 2010, Fed împrumută dolari altor bănci centrale din lume în schimbul valutelor lor. La rândul lor, aceste bănci centrale pot să împrumute dolari către băncile comerciale din ţările lor pentru a calma tensiunile de pe pieţele financiare.
La acest acord vor lua parte Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Angliei (BoE), Banca Naţională a Elveţiei (SNB) şi Banca Centrală a Canadei. De asemenea, Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a anunţat că va lua în discuţie această măsură la viitoarea sa reuniune de politică monetară.
Obiectivul înfiinţării acestor linii de swap pe dolari a fost atenuarea temerilor provocate de criza din Grecia, care s-a răspândit şi la alte ţări din Europa. Băncile comerciale din Europa au nevoie de dolari pentru a-i împrumuta companiilor europene. La rândul lor, companiile europene care au operaţiuni în SUA îşi plătesc angajaţii în dolari şi cumpără materii prime tot cu dolari.
Şi BCE a anunţat că-şi va continua operaţiunile de a acorda băncilor credite în dolari cu scadenţa la o săptămână sau la trei luni.