Băncile centrale iubesc aurul şi acest lucru nu se va schimba – Bloomberg
Acumularea de aur de către băncile centrale a devenit un fenomen important pe piaţa mondială a aurului, oferind un sprijin suplimentar pentru preţurile care au atins cel mai ridicat nivel de după 2013 pe fondul creşterii cererii. Autorităţile au decis să îşi extindă rezervele de aur pe fondul încetinirii creşterii economice şi a schimburilor comerciale precum şi a agravării tensiunilor geopolitice. Potrivit ANZ, în prezent achiziţiile oficiale de aur reprezintă aproximativ 10% din consumul mondial.
„Banca Centrală a Chinei deţine aproape 1.936 tone de aur, echivalentul a doar 3% din rezervele sale externe, ceea ce conferă acestei ţări spaţiu suficient pentru a majora ponderea alocată aurului”, subliniază ANZ. Banca Centrală a Chinei şi-a majorat rezervele de aur şi în luna iulie, continuând o tendinţă care a început în luna decembrie 2018, potrivit Agerpres.
Potrivit Consiliului Mondial al Aurului (WGC), în primele şase luni ale acestui an băncile centrale au achiziţionat 3741 tone de aur, ceea ce a dus cererea totală de aur la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Acest trend este aşteptat să continue, un sondaj derulat recent în rândul oficialilor băncilor centrale arată că 54% dintre respondenţi se aşteaptă ca ca deţinerile de aur să se majoreze în următoarele 12 luni.