În luna septembrie, miniştrii de Finanţe din G20 s-au pus de acord asupra unei ‘iniţiative în favoarea infrastructurii’, în ideea de a creşte de mai multe ori investiţiile şi a îmbunătăţi comunicarea cu sectorul privat. Statele G20 şi-au anunţat atunci obiectivul de a creşte valoarea Produsului Intern Brut al G20 cu 1,8 puncte suplimentare până în 2018. Pentru a atinge acest obiectiv statele care reprezintă 85% din economia mondială s-au înţeles asupra a 1.000 de măsuri, vizând în special investiţiile în infrastructură.
Aceste proiecte au fost salutate joi de marile organizaţii internţionale de dezvoltare precum Banca Mondială (BM), Fondul Monetar Internaţional (FMI) sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). ‘Suntem gata să contribuim cu experienţa şi capacităţile noastre la eforturile G20 în domeniul infrastructurii şi susţinem această iniţiativă a G20 pentru o platformă mondială. Infrastructurile sunt cruciale în lupta împotriva sărăciei şi de asemenea sunt susceptibile să joace un rol important în relansarea cererii pe termen scurt’, afirmă instituţiile de dezvoltare într-un comunicat comun.
Pe lângă BM, FMI şi BERD pe lista instituţiilor semnatare se mai regăsesc Banca Asiatică de Dezvoltare, Banca Africană de Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii, Banca Interamericană de Dezvoltare şi Banca Islamică de Dezvoltare.
Băncile de dezvoltare multilaterale sau regionale sprijină anual proiectele de infrastructură cu peste 130 de miliarde de dolari. Însă deficitul de finanţare pentru economiile emergente şi în curs de dezvoltare este estimat la aproximativ 1.000 de miliarde de dolari pe an iar G20 ar dori să obţină şi o participare mai mare din partea sectorului privat.
Această declaraţii intervin în avanpremiera summitului G20 care va avea loc la Brisbane (Australia), pe 15 şi 16 noiembrie.