Băncile din Europa de Est sunt în prezent lideri la capitolul creştere – Bloomberg

Sectorul bancar din Europa de Est cunoaşte o perioadă de ascensiune în condiţiile în care cheltuielile de consum au explodat, iar dobânzile încep să crească, informează Bloomberg.
Economica.net - joi, 23 nov. 2017, 06:50
Băncile din Europa de Est sunt în prezent lideri la capitolul creştere - Bloomberg

După ce au supravieţuit unui amestec toxic provocat de dobânzi apropiate de zero, restricţii impuse de autorităţile de reglementare şi pagubele provocate de creditele ipotecare în valută, băncile încep să profite de faptul că statele din Europa de Est înregistrează cel mai puternic ritm de creştere din ultimii ani.

Citeşte şi Cel mai mare profit al sistemul bancar după criză: 4,1 miliarde de lei la nouă luni

O dovadă a acestui avânt sunt principalii jucători de pe piaţa bancară din regiune. Băncile poloneze Bank Pekao SA şi PKO Bank Polski SA au anunţat că vor acorda acţionarilor dividende mai mari. Diviziile Erste Group Bank AG şi Societe Generale SA au fost stimulate de înăsprirea politicii monetar în Cehia în timp ce băncile din România profită de pe urma faptului că economia înregistrează un ritm de creştere care se apropie de două cifre. Chiar şi Ungaria, ţară care a experimentat cea mai mare bancă taxă pe bănci din Europa, a ajuns la un armistiţiu cu sectorul bancar.

România – După performanţele din 2016 şi seriile de creşteri din trimestrul I şi II, sistemul bancar românesc înregistrează un nou record: profitul la 9 luni raportat de BNR a fost de 4,1 miliarde de lei, circa 900 de milioane de euro, în creştere accelerată faţă de cele înregistrate în ultimii doi ani în aceeaşi perioadă, fiind cel mai mare de după anul 2008. Totodată, rata creditelor neperformante a coborât sub 8%, la 7,96%.

‘Sunt multe motive pentru a fi optimişti. Începem să vedem o relansare a investiţiilor. Reglementările par să fie mai relaxate decât ne aşteptam. Economia este puternică şi sănătoasă’, a declarat directorul general de la ING Bank Slaski, Brunon Bartkiewicz.

Atractivitatea crescută a sectorului financiar îi atrage pe investitori şi împinge în sus cotaţiile acţiunilor băncilor care se tranzacţionează la valori ridicate la nivelul regiunii.

‘Este un mediu perfect pentru bănci’, susţine Cezary Stypulkowski, CEO la MBank SA, cea de-a patra mare bancă poloneză.

Îmbunătăţirea fundamentelor i-a stimulat pe directorii băncilor să facă achiziţii. OTP Bank Nyrt., cea mai mare bancă din Ungaria, vrea să continue şirul de achiziţii derulate recent iar Raiffeisen Bank International AG a reluat încercările de a-şi vinde pachetul majoritar pe care îl deţine la divizia din Polonia după ce a fost contactată de mai mulţi potenţiali cumpărători.

Băncile din Europa de Est profită de faptul că ritmul de creştere în regiune este cel mai rapid din Uniunea Europeană. România a oferit cea mai mare surpriză, cu un avans de 8,8% în ritm anual în trimestrul al treilea, în timp ce economiile din Polonia şi Cehia înregistrează ritmuri sănătoase de creştere de aproximativ 5%. Comparativ, ritmul mediu de creştere în zona euro a fost de 2,5%.

‘Consumul solid, creşterea salariilor şi o înăsprire prudentă a politicii monetare în ţări precum Cehia, România şi Polonia sunt printre principalele tendinţe care vor susţine băncile’, susţine Gunter Deuber, director de cercetare la Raiffeisen.

Jurnaliştii de la Bloomberg adaugă faptul că majoritatea politicienilor din regiune au încetat să mai trateze băncile ca o sursă de lichidităţi pentru promisiunile electorale. Ungaria a redus taxa pe bănci şi aproape a finalizat curăţarea portofoliului de credite ipotecare în valută. Politicienii polonezi au pus în aşteptare un act normativ referitor la conversia creditelor care ar provoca pierderi unor bănci şi se concentrează pe reglementări care i-ar ajuta doar pe debitorii cu cele mai mari probleme.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...