Băncile din Europa încă deţin în portofolii credite neperformante de 1.200 de miliarde de euro – KPMG

Economica.net
31 10. 2016
euro_bundles_pd_42783800

Creşterea economică anemică din regiune face mai dificilă misiunea creditorilor de a scăpa de activele toxice, afectează profitabilitatea, iar băncile sunt sub presiune din cauza reglementării mai dure privind capitalul şi a amenzilor pentru practici incorecte, susţine KPMG.

‘Ar putea dura mai degrabă decenii decât ani’ ca băncile să-şi reducă expunerile, avertizează firma de audit.

Creditorii europeni se luptă să-şi reducă nivelul creditelor neperformante, deoarece se confruntă cu scăderea profiturilor, din cauza ratelor negative ale dobânzilor. Marja netă a dobânzilor (diferenţa dintre dobânzile aplicate la credite şi cele plătite la depozite) s-au situat în medie la 1,2% în Europa, comparativ cu aproximativ 3% în SUA, conform KPMG.

‘Revenirea pe profit a băncilor europene nu este o cauză pierdută, dar cu certitudine vor fi necesare eforturi majore. Este clar că băncile europene încă se confruntă cu dificultăţi din cauza ratelor negative ale dobânzilor, a reglementărilor mai dure privind capitalul şi a amenzilor pentru practici incorecte’, a afirmat Marcus Evans, din cadrul KPMG.

Valoarea totală a împrumuturilor toxice în Europa a crescut de la aproximativ 1,% din creditare în 2008 la peste 5% în 2013, estimează firma de audit.