Băncile din Europa încep să caute din nou oportunităţi de achiziţii

Şefii unor bănci din Spania şi Italia, ţări afectate puternic de criza economică, au anunţat că au în vedere posibile preluări în străinătate. În Franţa, oficiali ai băncii centrale au transmis, în conversaţii private, instituţiilor de credit să analizeze posibile achiziţii în sudul Europei, a declarat o sursă apropiată situaţiei, citată de Wall Street Journal.
Economica.net - lun, 03 feb. 2014, 19:31
Băncile din Europa încep să caute din nou oportunităţi de achiziţii

Apetitul pentru achiziţii vine după mai mulţi ani dificili pentru băncile europene, care încearcă să găsească noi surse de creştere a profiturilor, afectate de introducerea de reglementări mai aspre.

Discuţiile referitoare la posibile tranzacţii par a fi la început şi nu există o certitudine că se vor concretiza prin tranzacţii. De asemenea, nu există aşteptări pentru fuziuni de amploare, în parte din cauza reticenţei investitorilor şi autorităţilor de reglementare.

„Este puţin probabil să avem fuziuni şi achiziţii la scară mare, ca înainte de criză”, a declarat Philippe Bod, şeful pentru cercetare la biroul din Londra al Pimco.

Totodată, eventuale tranzacţii ar putea avea loc după ce Banca Centrală Europeană va încheia o evaluare a marilor instituţii de credit din Europa.

La începutul anilor 2000, bancherii anticipau că integrarea tot mai puternică a Europei va cauza un val de fuziuni şi achizţii, care ar creşte profiturile şi ar reduce costurile pentru consumatori.

Consolidarea sectorului bancar a fost, însă, de mică amploare, iar unele tranzacţii au fost ulterior considerate eşecuri. Cea mai cunoscută dintre acestea este preluarea băncii olandeze ABN Amro de către instituţii de credit printre care Royal Bank of Scotland, Fortis şi Banco Santander. Aceasta este considerată una dintre cele mai proaste afaceri de până în prezent, din cauza pierderilor pe care le-a produs în tot sistemul bancar european.

Şapte ani mai târziu, băncile au ieşit din nou la vânătoare de achiziţii, notează Wall Street Journal.

Preşedintele Santander, Emilio Botin, a declarat, săptămâna trecută, că ar lua în calcul preluarea unei bănci în SUA, unde grupul financiar spaniol a are deja o prezenţă semnificativă în regiunea Nord-Est. Santander este una dintre puţinele bănci europene care au continuat să facă mici achiziţii în timpul crizei, concentrându-se pe ţări precum Polonia.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), a doua mare bancă din Spania după Santander, a negociat recent preluarea unei bănci de mărime medie din Chile, potrivit unor surse, însă a pierdut în faţa unei instituţii de credit din Brazilia.

La fel ca Santander, BBVA are în vedere oportunităţi pentru achiziţii în SUA, a afirmat o sursă care cunoaşte strategia băncii. BBVA are o prezenţă importantă în sudul SUA şi ar vrea să se extindă în regiune.

În Italia, directorii Intesa Sanpaolo au luat în calcul recent achiziţia unor bănci din Turcia şi Polonia, potrivit unei surse. Instituţia de credit, a doua ca mărime din Italia, vrea să se extindă în exteriorul Italiei, întrucât piaţa sa de origine este afectată de creşterea creditelor neperformante şi are perspective economice slabe.

Intesa a analizat anul trecut achiziţii semnificative în Germania, dar pare să-şi fi pierdut interesul pentru cea mai mare economie europeană, după o schimbare de management, a spus sursa.

Unele bănci din Polonia au în vedere extinderea în ţări vecine. Cea mai mare bancă poloneză, PKO Bank Polski, este ineteresată să preia instituţii de credit în afara Poloniei, a declarat săptămâna trecută Jakub Papierski, membru în consiliul de administraţie al băncii.

În Franţa, oficiali ai băncii centrale au sugerat că instituţiile de credit ar trebui să analizeze oportunităţi de achiziţii în sudul Europei, în ţări precum Portugalia, a afirmat o sursă.

Un purtător de cuvânt al Băncii Franţei a declarat că instituţia nu încurajează băncile să analizeze achiziţii în sudul continentului.

O persoană care cunoaşte strategia băncii centrale a declarat că aceasta a transmis directorilor din sectorul financiar că eventuale achiziţii în sudul Europei ar reprezenta afaceri bune şi în acelaşi timp ar inversa un trend de retragere a băncilor către ţările de origine în timpul crizei.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...