Băncile din Europa plătesc mai mult pentru a se împrumuta overnight decât pe trei luni

25 11. 2021
13509972_euro_banknotes_money_the_eu_money_isolated_on_a_white_background_stock_photo_68695200

După ce Banca Centrală Europeană (BCE) a inundat pieţele cu lichidităţi, băncile au probleme în a găsi un loc în care să plaseze toţi aceşti bani. Această situaţie creează un deficit de obligaţiuni germane cu maturităţi scurte, ceea ce reprezintă o problemă acută pe măsură ce bilanţurile băncilor sunt ajustate pentru rapoartele de final de an.

În plus, acesta este un nou semnal al modului în care stimulentele fără precedent au dat peste cap pieţele financiare. În perioade normale, finanţarea pe termen lung ar trebui să fie mai scumpă decât cea overnight.

Miercuri, pentru prima dată, dobânda de termen scurt a Băncii Centrale Europene, ce reflectă costurile de finanţare de pe o zi pe alta, a urcat peste dobânda Euribor la trei luni, un indicator care este bazat pe dobânda medie la care marile bănci, teoretic, se împrumută între ele.

ESTR, aşa cum este cunoscută rata dobânzii overnight a BCE, a urcat cu 0,4 puncte de bază până la minus 0,570%, în timp ce dobânda Euribor la trei luni a coborât la un minim istoric de minus 0,583%.