BCE va aplica reglementări mai stricte, cerând băncilor din zona euro să aibă un nivel al fondurilor proprii de cel puţin 8%, de la 1 ianuarie 2014. Definiţia capitalului va fi în conformitate cu reglementările Basel III. Dar băncile din Grecia trebuie să aibă un nivel al fondurilor proprii de cel puţin 9%.
Cerinţele mai ridicate forţează creditorii din Grecia să-şi majoreze capitalul cu încă două miliarde de euro. Instituţiile susţin că, dacă vor fi reduse cerinţele privind capitalul la nivelul celor solicitate băncilor din zona euro, atunci cei două miliarde de euro ar putea fi folosiţi pentru sprijinirea economiei.
‘Acest capital suplimentar ar furniza imediat lichidităţi economiei. Actuala situaţie nu are nici o logică, în special într-o perioadă în care Grecia are nevoie de fonduri suplimentare pentru a stimula creşterea economiei. Impunerea unor cerinţe mai ridicate creditorilor eleni are caracter de pedeapsă şi va înrăutăţi nivelul lichidităţilor’, a afirmat un oficial bancar.
De asemenea, autorităţile bancare elene cer atenuarea condiţiilor în care se derulează testele de stres. Astfel, compania de consultanţă BlackRock Solutions, care urmează să publice pe 30 noiembrie rezultatele testelor de stres derulate în rândul băncilor din Grecia, solicită un nivel al fondurilor proprii între 7 şi 10%, în timp ce alte bănci europene trebuie să deţină un nivel al fondurilor proprii între 5 şi 7%. Băncile elene cer acelaşi nivel ca la testele de stres derulate de BCE, de 8%.
Banca Greciei va anunţa, după vacanţa de Crăciun, necesarul de capital pentru fiecare bancă.
Cele patru bănci de importanţă sistemică din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus, Alpha şi Eurobank, deţinute majoritar de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), sunt verificate pentru a se vedea dacă pot face faţă unor viitoare şocuri, după încheierea procesului de recapitalizare din această vară, în valoare de 28 miliarde de euro.
Rata creditelor neperformante a urcat la 28% din totalul împrumuturilor, din cauza şomajului record, a scăderii salariilor şi a majorării taxelor.
Noile teste de stres pentru bănci vor fi derulate într-un mediu macroeconomic îmbunătăţit, care sporeşte optimismul că băncile de importanţă sistemică vor reuşi să îndeplinească cerinţele privind capitalul fără a apela la fonduri publice.
Chiar şi în condiţii mai dure decât cele prevăzute de BlackRock, băncile elene pot face faţă cerinţelor privind capitalul în majoritatea cazurilor, fără a apela la ajutorul statului, afirmă sursele bancare. Acestea adaugă că orice solicitări suplimentare de majorare a capitalului în urma testelor de stres vor fi acoperite din profiturile operaţionale, din sinergiile realizate în urma numeroaselor fuziuni şi din fondurile atrase în urma vânzării unor active.
Scenariul BlackRock prevede un declin al economiei de 2,5% în 2014, faţă de o creştere de 0,6% estimată de FMI. Pentru 2015, se prognozează o scădere a PIB-ului de 0,5%, în timp ce FMI se aşteaptă la un avans de 2,9%.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).