Decretul privind vacanţa bancară expira luni, 13 iulie.
‘Vacanţa bancară va fi prelungită’, a declarat oficialul.
Potrivit surselor consultate de AFP, după o reuniune între adjunctul ministrului grec de Finanţe, Dimitris Mardas, şi directorii principalelor bănci greceşti, şi în pofida acordului convenit la Bruxelles cu creditorii internaţionali, Guvernul de la Atena a decis luni să menţină măsurile de restricţie asupra mişcărilor de capital, precum şi închiderea băncilor, măsuri în vigoare începând din data de 29 iunie. Aceeaşi sursă a precizat că un decret în acest sens ar urma să fie publicat luni seara, fără a preciza durata prelungirii, însă cel mai probabil băncile elene vor fi închise încă două zile, până la următoarea reuniune a Băncii Centrale Europene, programată pentru ziua de miercuri.
‘Obiectivul este ca băncile să fie redeschise joi’, a declarat pentru Reuters unul dintre bancherii care au participat la reuniune.
Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service estima recent că deponenţii greci au retras peste opt miliarde de euro din băncile elene în ultimele două săptămâni, iar, de la finele lunii noiembrie 2014 şi până în prezent, depozitele private din băncile greceşti au scăzut cu 44 de miliarde de euro, până la nivelul de 120 de miliarde de euro.
În 28 iunie, premierul elen Alexis Tsipras a anunţat închiderea băncilor elene şi impunerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro.
Luni, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) va analiza posibilitatea majorării plafonului finanţării de urgenţă destinată creditorilor eleni (ELA), după ce liderii zonei euro au ajuns la un acord în privinţa Greciei.
Săptămâna trecută, BCE a anunţat că menţine linia de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni la actualul nivel de 89 de miliarde de euro.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.