Băncile din zona euro îşi vor stabili propriile ţinte pentru reducerea creditelor neperformante
Propunerile venite de la BCE recomandă băncilor să înfiinţeze divizii separate care să se ocupe de creditele neperformante, să stabilească ţinte clare pe un an şi trei ani pentru reducerea ponderii creditelor neperformante în portofolii. Cu toate acestea, BCE precizează că noile recomandări nu vor fi obligatorii, iar pentru soluţionarea problemei creditelor neperformante va fi nevoie de timp, ceea ce sugerează că a decis să crească presiunile asupra băncilor în loc să le forţeze mâna, în ideea de a evita ca profiturile băncilor să fie afectate prea mult.
‘O recomandare este un instrument facultativ. Cu toate acestea abaterile vor trebui să fie explicate şi argumentate la cererea supervizorilor. În cazul nerespectării, ar putea declanşa măsuri de supervizare’, a avertizat BCE.
Aceste propuneri sunt un pas important ‘în procesul pe termen mediu de soluţionare a acestei probleme’, a declarat viceguvernatorul Băncii Centrale a Irlandei, Sharon Donnery, care prezidează grupul de lucru înfiinţat de BCE pentru creditele neperformante.
Donnery a informat că peste 7% dintre creditele acordate de către cele mai mari bănci din zona euro au devenit neperformante. Problema este mai gravă în statele din sudul Europei, de exemplu în Grecia şi Cipru unde 47%, respectiv 45% din totalul creditelor sunt neperformante.
Daniele Nouy, preşedintele Consiliului de supraveghere de la Banca Centrală Europeană (BCE), a făcut din soluţionarea problemei creditelor neperformante o prioritate de la debutul mandatului său.
Problema creditelor neperformante a fost exacerbată de factori, precum creşterea economică anemică, deficienţele din legislaţie privind recuperarea datoriilor, dar şi lipsa capacităţilor în sistemul juridic.