Prin achitarea în avans a fondurilor de criză puse la dispoziţia băncilor din zona euro de BCE, instituţiile au redus, de asemenea, nivelul lichidităţilor excesive din sistemul bancar. În prezent, nivelul lichidităţilor în exces este de 215 miliarde de euro, cel mai scăzut din 2011.
‘Nu putem exclude lansarea unei noi operaţiuni de refinanţare, la începutul anului viitor’, a declarat analistul Annalisa Piazza, de la Newedge Strategy.
Banca Centrală Europeană a decis, luna aceasta, să păstreze nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%. Preşedintele BCE, Mario Draghi a reafirmat că dobânda de referinţă a BCE va rămâne pentru o perioadă extinsă de timp la 0,5% sau chiar va scădea. De asemenea, BCE a anunţat că va furniza nelimitat lichidităţi pentru băncile din zona euro, atât timp cât va fi necesar.
Banca Centrală Europeană a demarat, în aprilie, a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 de miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor. Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani, în valoare de 489 de miliarde de euro, la o dobândă de 1%.
Patru instituţii financiare vor achita, în 25 septembrie, suma de 2,650 miliarde de euro, din prima operaţiune de refinanţare, iar alte cinci bănci vor achita 5,2 miliarde de euro din a doua, a anunţat, vineri, BCE.
Economiştii intervievaţi de Reuters estimau că băncile vor achita 2,5 miliarde de euro din cele două operaţiuni de refinanţare.