Băncile elene ar putea avea dificultăţi să vândă subsidiarele din Europa de Sud-Est

Băncile elene ar putea avea dificultăţi să valorifice subsidiarele din Europa de Sud-Est, chiar dacă au convenit de principiu cu troica creditorilor internaţionali ai Greciei să-şi reducă prezenţa în regiune prin vânzarea de operaţiuni, au declarat surse bancare pentru cotidianul Kathimerini.
Economica.net - mar, 29 oct. 2013, 16:26
Băncile elene ar putea avea dificultăţi să vândă subsidiarele din Europa de Sud-Est

În actualul climat, va fi foarte dificilă găsirea de cumpărători pentru subsidiarele din regiunea Balcanilor, au afirmat oficiali bancari pentru publicaţia elenă.

„Dacă nu se schimbă considerabil condiţiile în anii următori, este greu de anticipat vânzarea subsidiarelor noastre din ţările vecine”, a spus o sursă.

Marile bănci europene, care ar fi putut fi eventuali cumpărători, fac eforturi să-şi depăşească propriile probleme, în contextul crizei din zona euro, şi nu iau în calcul fuziuni şi achiziţii.

Băncile străine care au ieşit de pe piaţa din Grecia au fost nevoite chiar să finanţeze instituţiile de credit elene cărora le-au cedat operaţiunile fără bani, astfel încât aceastea să poată face faţă unor eventuale probleme, au afirmat bancherii citaţi.

Cele mai mari bănci elene au o prezenţă importantă şi în România. Astfel, National Bank of Greece deţine Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.

Potrivit presei elene, autorităţile pentru concurenţă din UE cer National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank să-şi restructureze operaţiunile din afara Greciei în urma recapitalizării, pentru a se conforma normelor referitoare la ajutoare de stat.

Statul elen deţine, prin Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, uşor sub 90% din acţiunile National Bank of Greece, Piraeus Bank şi Alpha Bank, în timp ce la Eurobank are 98% din titluri.

Cele patru bănci, cele mai mari din Grecia, au fost recapitalizate cu bani de fondul de stabilitate, după ce au înregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de ştergere a datoriilor satatului elen.

Eurobank este singura dintre cele mai mari patru bănci din Grecia care nu a reuşit să atragă capital privat suficient în procesul de recapitalizare pentru a evita preluarea managementului de către stat. Conducerea Eurobank şi reprezentanţii statului elen au afirmat că vizează o revenire cât mai rapidă a băncii sub control privat.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația pentru construcția lotului 3 al Drumului Expres Arad - Oradea. Amintim......
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Premier Energy Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, a transmis clienților ...