Pe 12 martie, statul elen a făcut un schimb de obligaţiuni în valoare nominală de 177 miliarde de euro, emise conform legislaţiei Greciei, cu creditorii privaţi, pentru reducerea datoriilor cu circa 105 miliarde de euro.
Schimbul a generat creditorilor privaţi pierderi reale de aproximativ 74% din valoarea deţinerilor. Băncile elene, care au în portofolii obligaţiuni estimate la 45 de miliarde de euro, vor include pierderile în rezultatele financiare.
Oficiali ai asociaţiei băncilor elene şi ai autorităţii de reglementare a sectorului financiar au anunţat vineri că băncile au solicitat încă 30 de zile pentru evaluarea impactului schimbului de obligaţiuni. Decizia finală în această problemă revine guvernului de la Atena.
Autoritatea de reglementare a sectorului financiar nu se opune solicitării, a arătat un reprezentant al instituţiei.
Şeful băncii centrale a Greciei, George Provopoulos, se va întâlni vineri cu noul ministru de Finanţe Filippos Sachinidis, iar cei doi vor discuta probabil şi această problemă.
Banca centrală elenă evaluează în prezent necesarul de capital al băncilor şi viabilitatea planurilor lor de afaceri şi va cere acestora să ajungă la o rată de adecvare a capitalului de 9%, până la sfârşitul lunii septembrie.
Băncile sunt aşteptate să recurgă în acest scop la Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, finanţat de ţările din zona euro, şi la FMI.