Băncile elveţiene nu mai loc pentru aurul şi valuta clienţilor

Investitorii îngrijoraţi să-şi protejeze averile de incertitudinile economiei mondiale au început să-şi depoziteze obiectele de valoare, aurul şi valuta în băncile elveţiene, ceea ce a condus la creşterea cererii pentru casetele de valori din bănci, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 25 iun. 2012, 20:40
Băncile elveţiene nu mai loc pentru aurul şi valuta clienţilor

Unele bănci din Elveţia, ţară renumită pentru stabilitatea sa financiară, au anunţat că nu mai au locuri de depozitare.

‘Am înregistrat o creştere a cererii pentru casetele de valori. Creşterea nu poate fi cuantificată exact, însă în multe sucursale casetele de valori sunt închiriate în întregime’, a declarat Albert Steck, purtător de cuvânt la Migros Bank.

De asemenea, Zuercher Kantonalbank (ZKB) a anunţat şi ea că cererile pentru casete de valori au crescut în acest an, pe măsură ce criza din zona euro s-a agravat.

La rândul său compania de asigurări Baloise a informat că mai mulţi clienţi au cerut majorarea acoperirii pentru conţinutul casetelor de valori. ‘Este foarte probabil ca la anumite bănci, casetele de valori sunt mai pline decât erau în urmă cu câţiva ani’, a declarat purtătoarea de cuvânt de la Baloise, Jeanine Hoppe.

O altă dovadă a creşterii anxietăţii este reapariţia unui fenomen înregistrat atunci când a izbucnit criza financiară din 2008, anume creşterea apetitului pentru bancontele mari în franci elveţieni. ‘Se înregistrează o cerere mare pentru bancnotele de 1.000 de franci, ceea ce sugerează că această cerere suplimentară a fost în principal pentru stocarea banilor’, a declarat un purtător de cuvânt de la Banca Naţională a Elveţiei.

În condiţiile în care băncile centrale din întreaga lume inundă pieţele financiare cu lichiditate, unii se tem de apariţia unei spirale inflaţioniste. În aceste condiţii persoanele înstărite vor să-şi păstreze valorile atunci când preţurile cresc. O opţiune este aurul, la fel ca şi obiectele de artă şi proprietăţile imobiliare.

Un alt posibil interes pentru casetele de valori din băncile elveţiene este că aceste casete nu sunt incluse în acordurile fiscale negociate în prezent de Elveţia cu Germania, Austria şi Marea Britanie pentru că conţinutul casetelor de valori nu este considerat ca activ bancar.

În prezent nu există date oficiale cu privire la averea nedeclarată din băncile elveţiene, bănci care au active offshore în valoare de aproximativ 2.000 de miliarde de dolari, însă potrivit unor estimări numai cetăţenii germani ar avea în Elveţia fonduri nedeclarate fiscului în valoare de 200 miliarde de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
SABIF: 4.709 solicitări în perioada 31 decembrie 2024 – 03 ianuarie 2025
SABIF: 4.709 solicitări în perioada 31 decembrie 2024 – 03 ianuarie 2025
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, din 31 decembrie, ora 07:00, până pe 3 ianuarie la aceeaşi oră, 4.709 solicitări, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, managerul......
Producția de mașini realizată de Stellantis în Italia a ajuns la minimul ultimilor 68 de ani, susține confederația sindicală FIM-CISL
Producția de mașini realizată de Stellantis în Italia a ajuns la minimul ultimilor 68 de ani, susține confederația ...
Producţia de vehicule realizată în Italia de grupul auto franco-italian Stellantis în 2024 a fost cu 37% sub cea din ...
Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze
Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze
Conform programului de guvernare și planului de acțiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest ...
Cel mai redus număr de şomeri în Spania, începând din 2007
Cel mai redus număr de şomeri în Spania, începând din 2007
Spania a încheiat anul 2024 cu 2,56 milioane de şomeri, cei mai puţini înregistraţi în luna decembrie, începând din ...