Adio credite din a doua parte a anului! Prețurile locuințelor vor scădea semnificativ și ele. Previziuni sumbre ale bancherilor, pentru România

Datele financiare pe trimestrul întâi au arătat o oarecare scădere a creditării în ansamblul ei. Așteptările pentru trimestrul al doilea merg către o scădere mai accentuată a creditării, în cazul creditelor pentru locuințe, la majoritatea băncilor chestionate de BNR. La fel și în cazul previziunilor privind scăderea prețurilor pe piața imobiliară. Totodată, condițiile pentru acordarea de împrumuturi s-au înăsprit, potrivit unui sondaj BNR realizat în rândul băncilor comerciale.
Economica.net - mar, 23 iun. 2020, 18:24
Adio credite din a doua parte a anului! Prețurile locuințelor vor scădea semnificativ și ele. Previziuni sumbre ale bancherilor, pentru România

În contextul pandemiei COVID-19, ce a luat amploare în România începând cu luna martie a anului 2020, piața creditului a înregistrat modificări importante în T1 2020. Așteptările pentru trimestrul următor (T2 2020) sunt de continuare a acestor tendințe, dar într-o manieră mult mai pronunțată. În T1 2020, o pondere moderată a instituțiilor de credit au înăsprit standardele de creditare, în timp ce cererea de credite s-a redus.

„Pentru T2 2020, băncile, într-o pondere importantă, estimează înăsprirea standardelor de creditare pentru toate tipurile de credite, cele mai afectate fiind creditele de consum acordate populației și cele pe termen scurt acordate IMM. Cererea de credite este estimată să se reducă și în T2 2020, băncile semnalând acest lucru într-o proporție însemnată în cazul cererii populației (pentru ambele tipuri de credite) și al cererii IMM pentru credite pe termen lung”, arată studiul BNR.

Astfel, în primul trimestru al anului 2020, o proporţie însemnată a instituţiilor de credit au semnalat o înăsprire a standardelor de creditare, atât pentru creditele destinate achiziției de locuințe și terenuri (procent net de 12,1 la sută), cât și în cazul împrumuturilor de consum (procent net de 21,4 la sută). Băncile estimează pentru trimestrul următor (T2 2020) continuarea tendinței de înăsprire a standardelor de creditare (procent net de 44,9 la sută asociat creditelor imobiliare, procent net de 59,9 la sută asociat creditelor de consum).

În ceea ce privește termenii creditării în cazul împrumuturilor imobiliare, instituţiile de credit au raportat o înăsprire asociată ponderii maxime a serviciului datoriei în venitul lunar (procent net de 4,1 la sută), în timp ce pentru creditele de consum întărirea condiţiilor de creditare s-a datorat atât termenilor referitori la gradul de îndatorare (procent net de 17,7 la sută), cât și celor ce vizeză plafonul maxim pentru valoarea creditului (procent net de 17,7 la sută).

Instituţiile de credit au raportat pentru T1 2020 scăderea moderată a cererii în cazul ambelor categorii de credite destinate populației (procent net de -30 la sută pentru creditele imobiliare, procent net de -42 la sută pentru cele de consum). Așteptările băncilor pentru următorul trimestru sunt de declin al cererii de împrumuturi atât în cazul creditelor destinate achiziției de locuințe și terenuri (procent net de -88 la sută), cât și în cazul creditelor de consum (procent net de -86 la sută).

Ce se va întâmpla cu prețurile din imobiliare

O proporție mai mare a instituțiilor de credit au raportat creșterea într-o anumită măsură a prețurilor proprietăților rezidențiale în T1 2020 (procent net de 16,7 la sută), în concordanță cu estimările din trimestrul precedent. Pentru trimestrul următor (T2 2020), majoritatea covârșitoare a băncilor autohtone previzionează o scădere a prețurilor locuințelor (procent net de -74 la sută).

Totodată, instituțiile de credit au raportat o creștere a ponderii solicitărilor de credite respinse în T1 2020, în cazul ambelor categorii de credite acordate populației (procent net de 20,7 la sută pentru creditele imobiliare, procent net de 13,9 la sută pentru cele de consum).

Standardele de creditare au devenit mai restrictive în T1 2020, pe fondul înăspririi acestora atât pentru IMM, cât și pentru corporații, pentru toate tipurile de scadențe. Pentru T2 2020, instituțiile de credit (în procent net de peste 54 la sută) estimează că standardele de creditare și termenii contractelor de credit sau a liniilor de credit pentru companii nefinanciare vor deveni mai restrictivi într-o anumită măsură.

Cererea de credite din partea companiilor, în ansamblul lor, s-a diminuat în T1 2020. În structură, evoluțiile au fost similare celor la nivel agregat, cu excepția creditelor pe termen scurt din partea corporațiilor unde un procent mic de bănci (procent net de 1 la sută) au declarat că cererea pentru acest tip de credite a crescut. Pentru T2 2020, băncile estimează o diminuare a cererii de credite din partea companiilor, în special a IMM.
În T1 2020, a crescut ponderea instituțiilor de credit care au apreciat că riscul de credit aferent companiilor s-a majorat, atât la nivel agregat, cât și în structură.Analiza pe sectoare de activitate relevă majorarea riscului de credit pentru toate sectoarele. Băncile au raportat într-o proporție moderată (procent net de 10 la sută) o creștere a solicitărilor de credit respinse în T1 2020.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...