Instituţiile financiare majore, de la ING la HSBC şi Deutsche Bank, au pariat pe ţiţei atunci când preţul era în creştere, dar în ultimul an şi jumătate cotaţia barilului de ţiţei a înregistrat un declin semnificativ, ajungând aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, provocând turbulenţe pe pieţele financiare.
Acum, unele proiecte energetice sunt anulate sau amânate, iar băncile se vor confrunta cu pierderi şi cu erodarea capitalului. Problema nu pare limitată doar la America de Nord, unde expunerea la energie este mai ridicată, şi marile bănci, cum ar fi Citigroup şi Bank of America, au anunţat deja provizioane de miliarde de dolari.
‘Temerile investitorilor s-au întors spre Europa. Problema ar putea deveni dureroasă, dar, chiar dacă vizibilitatea este limitată acum, situaţia pare a fi gestionabilă’, a apreciat Michele Pedroni, director de fond la SYZ Asset Management în Geneva.
Cei care deţin acţiuni la băncile europene vor urmări cu atenţie termenele limită pentru achitarea marilor împrumuturi. Analiştii avertizează că declinul preţului la ţiţeiul ar putea înrăutăţi şi solvabilitatea companiile energetice.
Analiştii de la BNP Paribas estimează că băncile europene au împrumuturi combinate de 400 miliarde de euro (445 miliarde de dolari) acordate sectorului energetic.
‘În multe cazuri, evaluările reflectă riscurile din partea sectorului energetic şi al materiilor prime’, susţin analiştii de la Morgan Stanley.