Potrivit surselor, băncile se aşteaptă ca Executivul comunitar să le refuze solicitările privind o libertate mai mare de mişcare cu privire la evaluarea riscurilor creditelor lor, pe măsură ce Europa implementează noile standarde globale mai stricte privind capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea Basel III. O propunere din partea Comisiei Europene cu privire la acest subiect este aşteptată în cursul acestei luni, după care statele membre UE îşi vor exprima şi ele punctul de vedere.
În aceste condiţii, băncile europene se concentrează acum pe obţinerea unei mai mari flexibilităţi în alte domenii, precum termeni mai favorabili cu privire la evaluarea capitalului cerut pentru a fi păstrat în raport cu ipotecile, susţin sursele.
Organismele globale de reglementare au petrecut aproximativ un deceniu după criza financiară să forţeze băncile să îşi majoreze rezervele de fonduri proprii, în ideea de a evita o repetare a crizei din 2008. Băncile europene trebuie să îşi majoreze nivelul capitalului pentru a ajunge din urmă băncile americane mai profitabile.
Una dintre cele mai importante părţi ale standardelor Basel III este limita pe care o fixează asupra capacităţii băncilor de a-şi calcula singure riscurile asociate creditelor lor, în loc să utilizeze o abordare standardizată. Directorii băncilor au susţinut că normele mai dure de capital le reduc capacitatea da a acorda credite firmelor şi întregii economii.
„Bineînţeles că băncile sunt într-un efort intens de lobby şi reiau unele din vechile lor argumente”, a declarat miercuri Carolyn Rogers, secretarul general al Basel Committee on Banking Supervision.
În replică, un grup de bănci centrale şi organisme de reglementare au trimis luna trecută o scrisoare Comisiei Europene în care cer Europei să nu dilueze sau să amâne noile standarde Basel III.
Sursele citate de Bloomberg susţin că cel mai probabil această scrisoare a spulberat speranţele băncilor privind o mai mare libertate în evaluare riscului creditelor. În aceste condiţii, băncile se pregătesc acum să îşi concentreze eforturile de lobby pentru a se asigura că UE adoptă o abordare mai diferenţiată cu privire la cerinţele de capital pentru ipoteci, că oferă excepţii pentru creditele acordate companiilor care nu beneficiază de un rating şi că permit flexibilitate în calcularea riscurilor operaţionale, susţin sursele.
Standardele Basel III ar urma să fie introduse pas cu pas până în 2028 şi ar urma să majoreze cerinţele de capital pentru cele mai mari bănci cu 23% în medie, a estimat luna trecută Autoritatea Bancară Europeană (EBA).