Instituţiile de credit au redus activele ponderate la risc cu 817 miliarde de euro între decembrie 2011 şi iunie 2013, potrivit datelor Autorităţii Bancare Europene, citate de Bloomberg. Rata de adecvare a capitalului, un indicator al capacităţii băncilor de a absorbi pierderile, a urcat în intervalul analizat de la 10% la 11,7%.
Marile bănci globale au atras capital de circa 500 de miliarde de dolari ca urmare a crizei financiare şi se apropie de respectarea criteriilor mai exigente prevăzute de regulamentul Basel III. Regulile restricţionează inclusiv gradul de îndatorare.
„Băncile reduc activele ponderate la risc în contextul trecerii la cerinţele Basel III referitoare la capital. Între timp, rata de îndatorare i-a lovit în plin, a ridicat noi provocări şi necesită măsuri de dezintermediere financiară, mai ales pentru băncile universale”, a declarat Christopher Wheeler, analist la Mediobanca.
Autoritatea Bancară Europeană a publicat peste 700.000 de indicatori despre situaţia capitalului băncilor şi investiţiile acestora. Agenţia a renunţat să deruleze anul următor un test de stres, urmând ca Banca Centrală Europeană (BCE) să evalueze în schimb calitatea activelor instituţiilor de credit. BCE va prelua anul următor rolul de supraveghere bancară la nivelul zonei euro.
Reducerea activelor vine în mare parte din diminuarea expunerii pe instrumente financiare şi a activităţii de trading, arată datele agenţiei, înfiinţată în 2011 pentru armonizarea regulilor bancare în statele UE.
Calculul ratei de adecvare a capitalului de către Autoritatea Bancară Europeană nu ţine cont de reguli mai stricte, numite CRD IV, care vor intra în vigoare anul următor.
„În timp ce îndatorarea atrage tot mai mult atenţia băncilor europene, după adoptarea CRD IV, datele Autorităţii Bancare nu pot fi folosite pentru a analiza ratele de capital incluzând efectul CRD IV”, a afirmat Jonathan Tyce, analist la Bloomberg Industries.
Dintre ţările UE analizate, Danemarca înregistrează cea mai ridicată rată de adecvare a capitalului, de 17,2%, în timp ce Slovenia, cu 8%, se află pe ultima poziţie.