Băncile europene continuă să îşi înregistreze profiturile în paradisuri fiscale

06 09. 2021
offshore_paradis_fiscal_cardhub_26886200

Potrivit acestui institut de cercetare independent, care este cofinanţat de Comisia Europeană, datele publicate de 36 de mari bănci europene în perioada 2014-2020 arată că au înregistrat în fiecare an profituri totale în valoare de 20 de miliarde de euro, adică 14% din profiturile lor totale, în 17 teritorii cu o fiscalitate deosebit de favorabilă, chiar dacă au foarte puţini angajaţi acolo, scrie Agerpres.

Raportul arată că profiturile contabilizate de bănci în paradisurile fiscale se ridică la 238.000 de euro pe angajat, comparativ cu 65.000 de euro pe angajat în alte ţări. „Asta sugerează că profiturile înregistrate paradisuri fiscale sunt în principal transferate din ţările unde are loc producţia serviciilor”, estimează experţii EU Tax Observatory.

Printre marile bănci identificate de autorii raportului se numără în special grupul britanic HSBC, care este un adevărat campion când vine vorba de aceste practici. Peste 62% din profiturile sale înainte de impozitare au fost contabilizate în paradisuri fiscale între 2018 şi 2020, faţă de 49,8% pentru grupul italian Monte dei Paschi (BMPS) care se situează pe poziţia a doua. Banca britanică Standard Chartered (29,8%) completează podiumul. Grupurile germane Deutsche Bank şi NordLB se situează pe locurile patru şi cinci.

În rândul băncilor franceze, Société Générale este cea mai expusă, cu 13,8% din profituri contabilizate în paradisuri fiscale, urmată de Crédit Agricole (11,5%) şi BNP Paribas (6,9%). Însă cele trei bănci franceze şi-au redus activitatea în paradisurile fiscale comparativ cu perioada 2014-2016, susţine EU Tax Observatory.

Paradisurile fiscale au devenit un subiect fierbinte în condiţiile în care guvernele în criză de venituri şi care trebuie să acopere găurile provocate în economie de pandemia de COVID-19 încearcă să cadă de acord asupra unui impozit minim pe companii valabil la nivel global. „Inţiative mai ambiţioase, precum un impozit minim pe companii de 25%, ar putea fi necesare pentru a reduce utilizarea paradisurilor fiscale de către sectorul bancar”, subliniază raportul EU Tax Observatory.

Experţii acestui institut au calculat că un impozit minim de 15% pe bănci ar permite ţărilor europene să genereze venituri suplimentare cuprinse între trei şi cinci miliarde de euro, o cifră care s-ar tripla pentru a ajunge undeva între 10 şi 13 miliarde euro cu o rată de impozitare de 25%.