‘În pofida tuturor eforturilor de îmbunătăţire a rezistenţei băncilor, unele instituţii sunt la fel de vulnerabile astăzi cum erau înainte de criza bancară, este şi acum la fel de probabil ca ele să intre în faliment. În cazul unui şoc financiar sau economic, credem că băncile se vor confrunta cu pierderi atât de mari încât nivelul capitalului lor să scadă sub cerinţele minime impuse de autorităţile de reglementare deoarece calitatea capitalului celor mai mari bănci europene nu este suficientă pentru a diminua efectele crizelor sistemice’, a apreciat Nikos Paltalidis, de la University of Portsmouth Business School.
În cazul unui şoc pe pieţele de obligaţiuni suverane din zona euro efectele se vor răspândi rapid în sistemul bancar provocând pierderi băncilor. Deţinerile de obligaţiuni suverane ale băncilor din zona euro reprezintă acum cea mai mare proporţie din activele lor din 2006, se arată în raportul universităţii.
Concluzia raportului este că ‘sistemul bancar european rămâne extrem de vulnerabil şi provoacă efect de contagiune financiară, deoarece noile reglementări privind capitalul nu reduc substanţial riscurile sistemice şi prin urmare sunt necesare politici suplimentare pentru a spori rezistenţa industriei bancare la şocuri’.
Studiul a analizat 170 de bănci din zona euro, scrie Agerpres.