Băncile europene trebuie să pună deoparte încă 50 miliarde de dolari pentru cheltuieli juridice

Marile bănci europene se vor confrunta cu costuri juridice suplimentare de 50 miliarde de dolari deoarece încearcă să ajungă din urmă băncile din SUA, conform analiştilor Morgan Stanley, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 07 iul. 2014, 11:32
Băncile europene trebuie să pună deoparte încă 50 miliarde de dolari pentru cheltuieli juridice

Creditorii europeni, care au acumulat costuri juridice în valoare de peste 80 miliarde de dolari în perioada care a trecut de la izbucnirea crizei financiare globale în 2009, vor avea nevoie în total de 130 miliarde de dolari pentru soluţionarea unor procese şi anchete, susţin analiştii de la Morgan Stanley, care estimează că băncile americane, care până acum au făcut provizioane de 125 miliarde de dolari, ar putea avea nevoie de încă 25 miliarde de dolari.

Grupurile britanice Barclays Plc şi Royal Bank of Scotland Group Plc se confruntă ci cea mai mare creştere a costurilor juridice în rândul creditorilor europeni. Barclays Plc va înregistra costuri juridice suplimentare de 11,9 miliarde de dolari până în 2016, iar Royal Bank of Scotland de 11,3 miliarde de dolari, consideră analiştii de la Morgan Stanley.

Aceşti susţin că băncile ar putea ajunge anul acesta la înţelegeri cu autorităţile din întreaga lume în privinţa manipulării pieţelor valutare, iar amenzile ar putea afecta capacitatea industriei bancare de a plăti dividende în următorii ani.

‘Înaintea crizei, băncile au urmat în mod agresiv un model de afaceri orientat foarte mult pe profit. Acum plătesc pentru greşelile trecute cu înţelegeri şi amenzi’, a declarat recent Martin Hellmich, profesor de management al riscului la Frankfurt School of Finance & Management.

Ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, a declarat duminică că nu este îngrijorat în legătură cu investigaţiile autorităţilor SUA referitoare la băncile din Franţa, după ce BNP Paribas a fost amendată cu aproape nouă miliarde de dolari pentru încălcarea sancţiunilor economice aplicate de Statele Unite mai multor ţări, printre care Cuba, Sudan şi Iran, în perioada 2004-2012.

Conform surselor din SUA, alte două bănci franceze, Societe Generale şi Credit Agricole, precum şi grupul german Deutsche Bank, sunt investigate pentru potenţiala încălcare a sancţiunilor economice impuse de SUA.

A doua şi a treia bancă din Franţa, Societe Generale şi Credit Agricole, au anunţat anul acesta că desfăşoară verificări interne şi colaborează cu autorităţile SUA în privinţa tranzacţiilor în dolari ce implică statele aflate sub embargou. Miercuri, Deutsche Bank a indicat că va coopera cu autorităţile SUA, care anchetează tranzacţiile sale în dolari desfăşurate în contul unor entităţi din ţări aflate sub sancţiuni economice americane.

Întrebat dacă este îngrijorat de situaţia băncilor franceze care sunt anchetate, Sapin a răspuns: ‘Nu. Cred că riscul este mai degrabă observat la alte mari bănci europene’.

Suma de 8,97 miliarde de dolari aplicată BNP reprezintă una dintre cele mai mari amenzi din istorie aplicată în SUA, depăşind-o pe cea de patru miliarde de dolari primită de British Petroleum. De asemenea, este mult mai mare decât amenda de 2,6 miliarde de dolari pe care a acceptat să o plătească grupul bancar elveţian Credit Suisse AG pentru că a favorizat evaziunea fiscală.

Te-ar mai putea interesa și
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea activităţilor comerciale sau transferul către furnizori externi de......
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...