Conform proiectului prezentat, miercuri, Cabinetului, aşa-numita taxă de risc sistemic plătită de instituţiile de creditare nu va mai fi deductibilă în Franţa, o decizie care ar putea aduce venituri suplimentare de 280 de milioane de euro anul viitor.
Taxa, introdusă în urmă cu trei ani, va fi înlocuită gradual de contribuţiile la Mecanismul Unic de Rezoluţie (SRM), care vor asigura finanţarea pentru închiderea băncilor cu probleme din 2015, în Europa.
Contribuţiile nu vor fi deductibile, au anunţat autorităţile franceze.
Federaţia Franceză a Băncilor (FBF) a cerut Guvernului să reconsidere acest proiect, care, în opinia FBF, ‘va penaliza băncile franceze care deja se confruntă cu taxe ridicate şi va afecta eforturile de finanţare a economiei, vitale pentru restabilirea creşterii’.
Măsura face parte din eforturile Executivului de a reduce împrumuturile cu încă 3,6 miliarde de euro în 2015.
Guvernul de la Paris a confirmat că se aşteaptă la un deficit bugetar de 4,4% din PIB anul acesta.
Conform Mecanismului Unic de Rezoluţie al BCE, băncile vor furniza numerar pentru a plăti închiderea creditorilor falimentari, acordând aproximativ 55 de miliarde de euro (76 de miliarde de dolari) în următorii zece ani, bani care vor fi acumulaţi în Fondul Unic de Rezoluţie. Până atunci, dacă nu vor exista suficienţi bani din taxe, guvernele vor putea impune mai multe taxe pe bănci sau ar putea utiliza bani publici.
Dacă un guvern nu are suficienţi bani, va putea împrumuta de la ESM (Mecanismul European de Stabilitate), cum a făcut Guvernul de la Madrid pentru a recapitaliza băncile spaniole în 2012.
Principalele bănci din Franţa – Societe Generale şi Credit Agricole – sunt prezente şi pe piaţa din România.