Băncile greceşti Alpha Bank şi NBG au revenit pe profit în 2016

Băncile greceşti Alpha Bank şi National Bank of Greece (NBG), ambele prezente şi pe piaţa din România, au anunţat joi seară că în 2016 au reuşit să revină pe profit şi să reducă ponderea creditelor neperformante, obiectiv pe care şi l-au propus şi pentru 2017, informează Reuters.
Economica.net - vin, 31 mart. 2017, 06:59
Băncile greceşti Alpha Bank şi NBG au revenit pe profit în 2016

Alpha Bank, al patrulea grup bancar elen, a încheiat anul 2016 cu un profit net de 42,3 milioane euro, după pierderi de 1,37 miliarde euro în 2015, datorită creşterii veniturilor din dobânzi care au contrabalansat provizioanele mai mari pentru creditele cu probleme. Ponderea creditelor neperformante a scăzut la 38,1% din portofoliul de credite al Alpha Bank la finele anului trecut, de la 38,3% la sfârşitul lunii septembrie.

‘În 2016, am înregistrat performanţe profitabile în pofida unor provizioane de 1,2 miliarde euro pentru întregul an’, a declarat directorul general de la Alpha Bank, Dimitris Mantzounis.

National Bank of Greece (NBG) a revenit şi ea pe profit în 2016, cu un rezultat pozitiv de 53 milioane euro, după pierderi de 2,49 miliarde de euro în 2015, în condiţiile în care provizioanele pentru creditele cu probleme au scăzut la 684 milioane de euro, de la 3,52 miliarde euro în 2015. Directorul general de la NBG, Leonidas Fragiadakis a subliniat că grupul şi-a redus expunerea pe creditele neperformante cu 2,8 miliarde euro anul trecut, depăşind obiectivul propus cu o jumătate de miliard.

‘În 2017, priorităţile noastre strategice includ continuarea reducerii expunerii pe creditele neperformante, în conformitate cu ţintele convenite cu Mecanismul European de Stabilitate, precum şi reducerea semnificativă a expunerii pe lichidităţile de urgenţă furnizate de Banca Centrală a Greciei’, a spus Leonidas Fragiadakis.

Băncile greceşti se confruntă în continuare cu problema creditelor neperformante, după ce o recesiune prelungită a dus rata şomajului la un nivel record, ceea ce a îngreunat rambursarea datoriilor de către cei care au un credit. În paralel, băncile greceşti se confruntă cu probleme de finanţare în condiţiile în care retragerea depozitelor a făcut necesară introducerea unor restricţii asupra mişcărilor de capital, astfel că băncile comerciale elene depind în continuare de finanţarea de urgenţă oferită de Banca Centrală a Greciei.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Poziția Tesla pe piață, impulsionată masiv după victoria lui Trump. Ce perspective are industria auto din Germania, aflată deja sub presiune?
Poziția Tesla pe piață, impulsionată masiv după victoria lui Trump. Ce perspective are industria auto din Germania, ...
În vreme ce industria auto din Germania trece prin momente dificile, poziția Tesla pe piață este masiv schimbată după ce Donald Trump a obținut un nou mandat la Casa Albă, investitorii......
Scumpirile continuă şi nu se opresc până în 2026. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – BNR
Scumpirile continuă şi nu se opresc până în 2026. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi ...
Rata anuală a inflaţiei va creşte uşor în ultimele luni ale anului curent şi va cunoaşte creşteri semnificative în ...
BNR menţine dobânda cheie la 6,5%. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – şedinţă de politică monetară, 8 noiembrie 2024
BNR menţine dobânda cheie la 6,5%. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – şedinţă ...
BNR - Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri, 8 noiembrie 2024, să menţină rata ...
Ce spune Putin despre viitoarele negocieri cu Trump privind războiul din Ucraina
Ce spune Putin despre viitoarele negocieri cu Trump privind războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute despre Ucraina cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, însă ...