Băncile grecești au închis etapa unei restructurări dificile și acum sunt gata de achiziții peste hotare
Grecia „are nevoie de bănci mari şi puternice”, a declarat directorul general de la Piraeus Bank, Christos Megalou, la acest panel de discuţii. „Fiecare dintre noi caută proiecte în afara Greciei”, a adăugat Megalou.
Declaraţii similare au venit şi de la directorii Alpha Bank, Vassilios Psaltis, National Bank of Greece, Paul Mylonas, şi Eurobank Ergasias Service and Holdings SA, Fokion Karavias, care a adăugat că procesul de consolidare transfrontalieră în industria bancară ar fi salutat de toţi actorii din sectorul bancar elen.
Grecia a fost în fruntea unui efort pan-european de a readuce băncile sub controlul investitorilor privaţi. În mai puţin de un an, statul grec şi-a vândut participaţiile pe care le deţine la principalele bănci comerciale elene. Aceste vânzări, care au adus Guvernului de la Atena aproximativ 3,5 miliarde de euro, a însemnat practic privatizarea întregii industrii bancare din Grecia.
„Băncile din Grecia au un exces de capital în acest moment”, a spus directorul Eurobank Ergasias Service and Holdings SA, Fokion Karavias. Potrivit acestuia, băncile elene vor utiliza capitalul în exces pentru a-şi finanţa creşterea, a-şi recompensa investitorii şi a căuta achiziţii, Karavias menţionând domeniile „bancar, asigurări şi gestionare a activelor” drept cele mai interesante.
Karavias a menţionat, de asemenea, achiziţiile făcute în ultimii an în Bulgaria şi Cipru drept o dovadă că băncile elene au devenit participant active în procesul de consolidare. La începutul anului, Eurobank şi-a majorat participaţia la banca cipriotă Hellenic Bank şi intenţionează să facă o ofertă şi pentru restul acţiunilor.
La rândul său, CEO-ul de la Alpha Bank, Vassilios Psaltis, a spus că, deşi băncile greceşti au trecut printr-o călătorie dificilă, ele au ajuns într-un loc bun, iar creditele neperformante nu mai sunt un motiv de îngrijorare. În urmă cu un an, Alpha Bank a încheiat un parteneriat cu grupul italian UniCredit SpA care a dat naştere celui de al treilea mare grup bancar din România.
Participanţii la panelul organizat de Bloomberg s-au declarat de acord că o consolidare transfrontalieră în Europa este crucială pentru a face băncile din regiune mai competitive, în special în ţările mari, chiar dacă directorul de la National Bank of Greece, Paul Mylonas, nu se aşteaptă ca acest proces să se întâmple atât de rapid pe cât estimează unii din colegii săi.