Băncile greceşti şi-au redus împrumuturile de la BCE, în iulie

Economica.net
11 08. 2015
banci_grecia_45678_18936200

Obligaţiunile greceşti au, în prezent, un rating de tip ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii), iar, potrivit normelor BCE, nu pot fi acceptate drept garanţii pentru credite. Până acum, Banca Centrală Europeană a făcut o excepţie de la aceste norme, în ideea de a da o mână ajutor creditorilor eleni.

Finanţarea de urgenţă destinată creditorilor eleni (ELA) a scăzut luna trecută la 85,3 miliarde de euro, de la 86,8 miliarde de euro în iunie, arată datele publicate de Banca Centrală a Greciei (BoG), scrie Agerpres.

Creditorii eleni depind de fondurile oferite de Banca Centrală, cu aprobarea BCE, pentru a putea rămâne pe linia de plutire, pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele săptămâni.

În mod normal, băncile greceşti îşi asigură necesităţile de lichiditate de la BCE, însă creşterea retragerilor de depozite, după rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finanţarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.

Săptămâna trecută, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a menţinut nemodificată finanţarea de urgenţă destinată creditorilor eleni (ELA), care pot accesa acum fonduri de aproximativ 91 miliarde de euro.

Capitalul tampon de lichiditate se ridică la aproximativ cinci miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei şi BCE să poată reacţiona în caz de urgenţă.

Luna trecută, BCE a majorat de două ori finanţarea de urgenţă destinată creditorilor eleni cu câte 900 milioane de euro, după acordul privind al treilea plan de asistenţă financiară pentru Grecia, în valoare de 86 miliarde de euro.

Aceşti bani au permis redeschiderea băncilor din Grecia în 20 iulie, după trei săptămâni. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase săptămânal de la bancomat este fixată la 420 de euro, în loc de 60 de euro pe zi anterior, pentru a evita ca populaţia să fie nevoită să facă zilnic coadă la ATM-uri.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.