Potrivit acestor date, suma totală a creditelor oferite de BCE băncilor comerciale greceşti a scăzut la 62,47 miliarde de euro la finele lunii octombrie, faţă de 63,82 miliarde de euro la sfârşitul lui septembrie. În aceeaşi perioadă, accesul băncilor greceşti la Facilitatea de Urgenţă a Băncii Centrale din Grecia (ELA) s-a redus.
Împrumuturile de la BCE sunt cu aproximativ două puncte procentuale mai ieftine decât cele de la ELA. Luna trecută, băncile comerciale greceşti au împrumutat 7,95 miliarde de euro de la Facilitatea de Urgenţă a Băncii Centrale din Grecia, faţă de 8,96 miliarde de euro, în septembrie.
Compania de consultanţă BlackRock Solutions urmează să publice pe 30 noiembrie rezultatele testelor de stres derulate în rândul băncilor din Grecia. Cele patru bănci de importanţă sistemică din Grecia – National Bank of Greece, Piraeus, Alpha şi Eurobank – sunt verificate pentru a se vedea dacă pot face faţă unor viitoare şocuri, după încheierea procesului de recapitalizare din această vară, în valoare de 28 miliarde de euro.
Scenariul BlackRock prevede un declin al economiei de 2,5% în 2014, faţă de o creştere de 0,6% estimată de FMI. Pentru 2015, se prognozează o scădere a PIB-ului de 0,5%, în timp ce FMI se aşteaptă la un avans de 2,9%.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).