În ultimii ani, situaţia băncilor elene s-a înrăutăţit pe fondul declinului economiei şi al majorării valorii creditelor neperformante, astfel încât acestea vor avea nevoie de a treia recapitalizare, începând din 2010 până în prezent, când Grecia a avut nevoie de asistenţă financiară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.
‘Ministerul Economiei, în colaborare cu Banca Centrală a Greciei, a decis marţi să înfiinţeze un grup de lucru care să se ocupe de recapitalizarea băncilor. Obiectivul este stabilirea rapidă a cadrului pentru recapitalizare astfel încât guvernul rezultat în urma alegerilor din 20 septembrie să aibă la dispoziţie propuneri concrete pe baza cărora să poată lua deciziile corecte’, se arată într-un comunicat al Ministerului grec al Economiei.
La finele lunii iunie, autorităţile elene au impus o serie de restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, tranzacţiile la Bursa de la Atena au fost suspendate iar băncile elene au fost închise timp de mai multe săptămâni.
O sumă de 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistenţă acordat Greciei de creditorii internaţionali, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost alocată pentru recapitalizarea băncilor elene până la finele acestui an. Însă sumele necesare pentru recapitalizare vor depinde de testele de rezistenţă derulate de Banca Centrală Europeană în rândul marilor bănci greceşti până la finele acestei luni.
Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.