De exemplu, Eurobank negociază cu Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) un program de plecări voluntare pentru aproximativ 700 de angajaţi
În noiembrie, National Bank of Greece speră să aplice acelaşi program pentru 2.000 de persoane, în timp ce Alpha Bank şi Attica Bank vor să renunţe la 800 şi, respectiv, 100 de angajaţi.
Deja 2.182 de angajaţi ai Piraeus Bank şi 615 de la Hellenic Post Bank au fost încorporaţi în schema de plecări voluntare,
Într-o recentă analiză a sistemului bancar elen realizată de publicaţia ‘Kathimerini’ se arată că procesul de restructurare a sectorului bancar elen va duce la o reducere de peste 20% a numărului de angajaţi şi de 30% a numărului de filiale, până în 2017.
În medie, în fiecare zi lucrătoare o filială îşi suspendă definitiv operaţiunile, obiectivul băncilor este de a-şi reduce reţeaua de sucursale în Grecia cu 800 până la 1.000 de unităţi până în 2017.
La sfârşitul lui 2012, reţeaua combinată a băncilor din Grecia se ridica la 3.350 de filiale. După finalizarea restructurării, vor exista între 2.350 şi 2.500 de unităţi, o reducere de 25-30%.
La sfârşitul primului trimestru din 2013, Piraeus avea cea mai mare reţea, de 1.300 de unităţi, urmată de Alpha, cu 730 de filiale, Eurobank cu 630 de sucursale şi National Bank of Greece, cu 500 de unităţi. Numărul de angajaţi din cele patru mari bănci de importanţă sistemică va fi redus cu peste 20%, de la aproximativ 43.000 de persoane în prezent.
Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings estima că eforturile celor patru bănci de importanţă sistemică din Grecia de a-şi restructura activitatea şi de a integra recentele achiziţii bancare ar putea duce la reduceri de costuri şi ar putea sprijini profiturile şi capitalul.
Totuşi, agenţia avertizează că rămân riscuri dacă se prelungeşte şi se adânceşte recesiunea în Grecia, iar planificatele reduceri de costuri nu se materializează.
Fitch se aşteaptă ca economiile realizate în primul semestru din acest an prin restructurare şi integrare să ducă la o eficienţă mai sporită. Din semestrul doi din 2012, Piraeus a fost cea mai activă în achiziţii bancare, obţinând active totale de 95 miliarde de euro şi o poziţie de lider în Grecia, cu o cotă de piaţă de piaţă la împrumuturi şi depozite de aproximativ 30%. De asemenea, Alpha a achiziţionat Emporiki Bank, iar Eurobank a cumpărat New Hellenic Postbank şi New Proton Bank, cele două bănci având active totale de 74 miliarde de euro şi, respectiv, 82 miliarde de euro, la sfârşit lunii iunie 2013.
National Bank of Greece (NBG), cea mai mare bancă elenă după active (110 miliarde de euro), a fost mai puţin activă în consolidarea internă, dar a beneficiat de operaţiunile profitabile ale subsidiarei din Turcia.
În ciuda climatului dificil din Grecia, profitabilitatea celor patru bănci de importanţă sistemică s-a îmbunătăţit în primul semestru din acest an, beneficiind de costurile de finanţare mai scăzute şi de scăderea creditelor neperformante. Reducerile de costuri în urma recentelor achiziţii, împreună cu o scădere suplimentară a costurilor de finanţare şi o încetinire a deteriorării calităţii activelor, ar putea îmbunătăţi profitabilitatea băncilor pe plan intern în 2013 şi 2014, apreciază Fitch.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).