„Suntem încrezători că băncile italiene vor trece exerciţiul testelor de stres fără probleme majore”, a afirmat oficialul într-un interviu acordat Bloomberg.
Banca Italiei estima anterior că băncile ar putea înregistra un deficit de capital de 10-15 miliarde euro.
Sabatini consideră că un necesar de recapitalizare de 15 miliarde euro nu ar reprezenta o problemă majoră, sistemul urmând să facă faţă.
Banca Centrală Europeană analizează activele celor mai mari bănci europene, inclusiv 15 instituţii de credit din Italia, în cadrul unei evaluări exhaustive a sectorului bancar din zona euro. BCE se pregăteşte să preia, începând din luna noiembrie, rolul de instituţie centrală de supraveghere a băncilor din Europa.
„Există mai multe variante la dispoziţia băncilor pentru a acoperi eventualele deficite de capital constatate în urma testelor, iar majoritatea recapitalizărilor vor depinde de termenele impuse de BCE”, a afirmat Sabatini.
Opţiunile la care se referă şeful Asociaţiei Bancare Italiene sunt majorări de capital prin plasamente de acţiuni, vânzări de active sau dezintermediere.
Banco Popolare, a patra mare bancă italiană, a anunţat în luna ianuarie că va vinde acţiuni de până la 1,5 miliarde euro pentru a-şi consolida capitalul. Banca a raportat credite problematice de aproximativ 1 miliard de euro pentru trimestrul al patrulea al anului trecut.
Anterior, Banca Monte dei Paschi di Siena şi Banca Popolare di Milano Scarl au anunţat de asemenea plasamente de acţiuni, pentru a-şi majora ratele de adecvare a capitalului în aşteptarea testelor BCE.
Italia a încheiat anul trecut cea mai îndelungată recesiune din ultimele două decenii. Băncile se confruntă cu scăderea profiturilor în urma deteriorării situaţiei economice şi reducerii dobânzilor.
„Banca Italiei a exercitat presiuni puternice în sistem pentru a determina băncile să anticipeze rezultatele evaluării activelor şi să-şi facă temele din timp. Astfel, vom constata probabil provizioane suplimentare în rezultatele pentru trimestrul al patrulea”, a afirmat Sabatini.
Sectorul bancar italian înregistrează la finele lunii decembrie o rată de 9,1% a creditelor neperformante raportat la soldul total, cu aproape 7 puncte procentuale peste nivelul de la finalul anului 2008, a declarat sâmbătă guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco.