Băncile italiene ar putea pierde zece miliarde de euro în urma vânzării creditelor neperformante

Băncile italiene care se confruntă cu probleme ar putea suferi pierderi suplimentare de zece miliarde de euro (11 miliarde de dolari) în urma vânzării creditelor neperformante la actualele preţuri de pe piaţă, a afirmat miercuri Ignazio Visco, guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, şi membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 31 mai 2017, 12:40
Băncile italiene ar putea pierde zece miliarde de euro în urma vânzării creditelor neperformante

‘Dacă sunt vândute la preţurile foarte scăzute oferite de agenţiile specializate în colectarea datoriilor active astăzi pe piaţă, care aleargă după profituri ridicate, suma deprecierilor suplimentare de active ar fi de ordinul a zece miliarde de euro’, a afirmat Visco la adunarea anuală a Băncii Centrale a Italiei, adăugând că băncile italiene care se confruntă cu probleme credite neperformante nete de 20 de miliarde de euro.

În timp ce discuţiile pentru recapitalizarea cu ajutorul statului a Monte Paschi, Banca Popolare di Vicenza SpA şi Veneto Banca SpA sunt în desfăşurare, Visco a cerut autorităţilor UE să coordoneze mai bine şi mai rapid crizele bancare.

‘Lipseşte coordonarea eficientă. Intervenţiile din timpul crizelor bancare sunt atribuite către diverse autorităţi şi instituţii independente, la nivel naţional şi supranaţional, în timp ce procesul de luare a deciziilor este relativ incompatibil cu o intervenţie rapidă’, a declarat oficialul BCE.

Grupurile bancare italiene deţin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania deţin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia şi Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

În februarie, Parlamentul italian şi-a dat acordul pentru un plan de 20 de miliarde de euro (21 de miliarde de dolari) destinat sprijinirii băncilor locale.

Guvernul de la Roma caută modalităţi pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi şi îi protejează pe contribuabili.

Instituţiile financiare vor putea solicita preventiv recapitalizare, injecţii de capital şi garanţii de stat

Aprobarea parlamentară pentru planul Guvernului de 20 de miliarde de euro era necesară pentru a permite statului italian să contracteze noi datorii. Povara datoriei publice a Italiei, echivalentă cu 133% din PIB, este a doua ca mărime din zona euro după cea a Greciei.

Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...