Plângerea a fost depusă de către compania Master Screens din Florida, care utilizează aluminiu în cantităţi mari.
Băncile, alături de cel mai mare trader de mărfuri din lume şi una dintre cele mai mari burse de tranzacţionare a metalelor, sunt acuzate de conspiraţie în vederea manipulării preţurilor prin reţinerea de stocuri uriaşe de aluminiu în depozite situate în zona Detroit, Michigan şi de încălcarea legislaţiei federale în domeniul concurenţei.
Goldman Sachs a fost dată în judecată săptămâna trecută de o companie din Michigan pentru nereguli similare.
„Prin interpunerea într-o industrie sănătoasă, care produce bunuri de larg consum, degradarea severă a funcţionalităţii acesteia şi distribuirea largă a unor costuri în propriul beneficiu, Goldman Sachs şi JPMorgan se încadrează în descrierea arhetipului parazitului pe piaţă”, potrivit plângerii.
Reprezentanţii celor două bănci au declarat că acuzaţiile sunt nefondate.
„Notăm de asemenea că preţurile aluminiului au scăzut cu 40% faţă de recordul atins în 2006”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Goldman Sachs.
Depozitele din Detroit, majoritatea deţinute de Goldman Sachs şi JPMorgan, reţin peste un milion de tone de aluminiu, iar regulile bursei metalelor de la Londra limitează ieşirile de stoc, se arată în plângere.
Autorităţile din SUA şi-au îndreptat recent atenţia asupra deţinerii de depozite de mărfuri de către marile bănci americane, care au început în consecinţă să-şi reducă expunerea pe astfel de activităţi.