Băncile la care nu e bine să te duci cu banii cash: ING Bank, Transilvania şi BCR

Majoritatea băncilor din România nu percep nici un fel de comision persoanelor fizice care vin să depună bani în contul curent al unui client al băncii. Totuşi trei din băncile de top cinci din România comisionează această plată, uneori cu sume destul de piperate: de la 0,5% la 1% din suma depusă sau o taxă fixă cuprinsă între 4 şi 15 lei.
Economica.net - mar, 16 oct. 2018, 18:38
Băncile la care nu e bine să te duci cu banii cash: ING Bank, Transilvania şi BCR

Începută în urmă cu doi trei ani, bătălia împotriva cash-ului se acutizează. Chiar dacă majoritatea băncilor nu percep nici un fel de comision pentru depunerea de numerar în contul unei persoane, trei bănci, din cele 10 analizate, au introdus plata unei sume fixe sau procentuale pentru cei care apar cu cash la ghişeul băncii.

Astfel, la ING Bank pentru depuneri sub 300 de lei comisionul este de 0,5% din suma depusă. Pentru depuneri de 301 lei – 19.999 de lei comisionul este de 1% din suma depusă, dar nu mai puţin de 15 lei. De la 1 noiembrie, dată de la care banca olandeză a anunţat că va desfiinţa casieriile din sucursalele sale, conturile clienţilor ING vor putea să fie alimentate de către alte persoane direct la ATM-urile ING, pe baza unui cod de depunere ce poate fi solicitat în ING Office, pentru lei sau prin transfer bancar. Reprezentanţii ING Bank ne-au raspuns în cursul zilei de astăzi, 17 octombrie, că, de la 1 noiembrie toate depunerile de cash vor fi gratuite. „Depunerea cu cod e funcţionalitatea prin care chiar şi non clienţii pot depune bani în conturile clienţilor ing, gratuit şi pentru deponent şi pentru beneficiar”, spune ING Bank.

Cea de-a doua instituţie de credit care percepe comision pentru depunerile de numerar este Banca Transilvania, comision de depunere de numerar de 10 lei, indiferent de suma depusă. Comisionul a fost introdus în 2016, când banca a schimbat grila de taxe şi comisioane. Cândva, Banca Transilvania era singura bancă la care nu se percepea comision de retragere de numerar.

BCR este cea de-a treia bancă ce percepe un comision de 4 lei, indiferent de suma depusă. BCR a început acum mai mulţi ani războiul împotriva cash-ului, când pentru orice plată, oricât de mică, banca te taxa cu 5 lei. Interesant că, în timp, acest comision a avut o uşoară scădere.

Mai sunt câteva bănci care percep comision pentru depunerile de numerar în momedă, dar această operaţiune este foarte puţin folosită de persoanele fizice.

Toate cele trei bănci menţionate sunt în procese ample de robotizare şi digitalizare a multor activbităţi şi operaţiuni. Dacă ING Bank a fost dintotdeauna vârful de lance în materie de tehnologie, Banca Transilvania are deja robotul Livia care răspunde unor solicitări ale clienţilor, iar în colaborare cu UiPath a automatizat până acum, începând din iunie 2017, mai multe procese din diferite zone de business, cum sunt: contabilitate, audit, conformare, call center, resurse umane. Astfel, compania a reușit să scurteze timpul pentru anumite activități repetitive.

Pe modelul ING Bank merg şi BCR şi Raiffeisen Bank. BCR are ca obiectiv ca în 2018 să ajungă la 125 de agenţii de tip „cashless” care vor derula operaţiuni în regim electronic, fără casierii. Tot anul acesta BCR trebuie să deschidă 7 sucursale noi de tip Centru de Dialog Financiar. De asemenea, maşinile multifuncţionale sunt la mare căutare în sucursalele bancare. Raiffeisen Bank deţine peste 450 de agenţii şi 170 de maşini multifuncţionale (la care se pot efectua o multitudine de tipuri de plăţi, depuneri de numerar, etc.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto continuând să reducă preţurile vehiculelor electrice (EV), pentru a......
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...