Băncile nu cred că BNR va modifica dobânda, chiar dacă deficitul bugetar indică în continuare creşterea inflaţiei

04 08. 2019
bnr1_53602500

Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, spune că nu se aşteaptă la o modificare a ratei de dobândă de politică monetară şi că instituţia pentru care lucrează nu îşi modifică momentan previziunile pe dobânda cheie, inflaţie şi curs de schimb pentru anul în curs. Dumitru atrage atenţia asupra faptului că deficitul bugetar se apropie de nivelul înregistrat în 2011, iar măsurile care vor fi anunţate de guvern astăzi (devansarea calendarului majorării accizelor la tutun, o taxă suplimentară pe băuturile cu adaos de zahăr şi impozitarea pensiilor speciale) vor avea impact negativ pe inflaţie. Ionuţ Dumitru subliniază că previziunile Raiffeisen Bank pentru inflaţia din decembrie 2019 sunt de 4,3%, cursul de schimb la final de perioadă va fi 4,80 lei pentru un euro, iar dobânda cheie va rămâne neschimbată la 2,5%.

„Deficitul nominal este de 19,9 miliarde lei. Acest lucru înseamnă că, dacă ar rămâne în limita deficitului de 3,0%, guvernul a depăşit cu mult nivelul de 11 miliarde de lei stabilit prin prognoză. În plus, cheltuielile urmează să crească, începând cu 1 septembrie 2019, cu aproximativ 2,1 miliarde lei pe lună – din cauza majorării pensiilor cu 15% deja aprobate”, spune şi Ciprian Dascălu, economist şef al ING Bank. Acesta este la rândul său de părere că ţinta de deficit bugetar nu are cum să fie atinsă în 2019, în ciuda taxelor noi, a eventualelor amânări ale rambursărilor de TVA şi chiar a reducerii cheltuielilor pe final de an.

Florian Libocor, economist şef al BRD Groupe Societe Generale, este de asemenea de părere că BNR va păstra neschimbată dobânda de politică mnetară după şedinţa de astăzi. De aceea, BRD păstrează nemodificate prognozele pe inflaţia decembrie la decembrie la 3,8%, cursul de schimb la 4,78 lei pentru un euro pentru finalul anului şi dobânda cheie de 2,5%.

Şedinţa Consiliului de administraţie al BNR din data de 5 iulie va aproba şi Raportul asupra inflaţiei, ocazie cu care BNR ar putea modifica previziunile asupra evoluţiei inflaţiei pe anul în curs, încorporând şi efectele ultimelor măsuri fiscale ce vor fi anunţate tot astăzi de Ministerul Finanţelor. Până la sfârşitul anului, BNR mai are doar două şedinţe de politică monetară, pe 3 octombrie şi 6 noiembrie 2019.