Băncile nu vor mai cere avizul BNR pentru normele de creditare
În schimb, sunt obligate să elaboreze norme proprii de creditare, în conformitate cu regulamentul BNR privind creditarea populaţiei ăi a firmelor, şi instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul General ţinut de banca centrală. Până în prezent, doar IFN-urile din Registru Special aplicau această regulă.
Regulamentul privind creditarea, intrat în vigoare în 18 decembrie, prevede o nouă excepţie pentru creditele de consum, care au fost puternic restricţionate în toamna lui 2011.
Astfel, băncile pot să acorde credite de consum fără restricţii pentru operaţiunile realizate exclusiv în scopul restructurării la acelaşi împrumutător, din considerente de dificultăţi financiare ale debitorului, doar pentru împrumuturile în sold la momentul restructurării.
Banca Naţională a răspuns astfel parţial plângerilor venite din partea clienţilor, dar şi a unora dintre bancheri, care au arătat că după intrarea în vigoare a regulamentului de creditare din 2011 clienţii cu credite de consum au rămas practic captivi, întrucât cerinţe mai stricte nu permiteau restructurarea sau refinanţarea unor astfel de împrumuturi.
Începând din octombrie 2011, BNR a reglementat strict creditul de consum, care a fost în primul rând limitat la o perioadă de cel mult cinci ani.
Pentru creditele de consum în valută sau indexate la cursul unei valute, solicitantul trebuie să dispună de garanţii reale şi/sau personale de minim 133% din valoarea împrumutului.
De asemenea, nivelul veniturilor eligibile ale clienţilor pentru analizarea capacităţii de rambursare nu poate depăşi cu peste 20% nivelul veniturilor din anul precedent.
Pentru calcularea nivelurilor maxime admise privind gradul total de îndatorare în cazul creditelor de consum, creditorii utilizează anumite valori pentru şocul pe cursul de schimb (de 35,5% pentru euro, 52,6% pentru franci elveţieni şi 40,9% pentru dolari), pe rata dobânzii (de 0,6 puncte procentuale pentru toate monedele) şi pe venit (de 6% pentru venituri din salarii, iar pentru celelalte categorii de venituri creditorii vor utiliza valori proprii), valori preluate şi în regulamentul din decembrie.
Tot din această lună, firmele accesează credite în valută doar după ce băncile calculează capacitatea de rambursare în condiţii de depreciere severă a monedei naţionale, similare celor aplicate la creditele de consum, respectiv de 35,5% în raport cu euro, 41% faţă de dolar şi 52,6% faţă de francul elveţian.