Ce propun băncile: credite în euro pe termen lung şi în lei pe termen scurt

Creditele în lei sunt mai potrivite pentru piaţa românească, dar pe termen mai lung „îşi pierd din sens“, potrivit reprezentanţilor mai multor bănci. România va adera la euro, iar comportamentul leului va deveni tot mai puţin previzibil pe măsură ce trece timpul – sunt două dintre argumentele bancherilor, a căror presiune pentru trecerea la euro se simte tot mai mult.
Adrian N. Ionescu - mar, 27 mart. 2012, 12:16
Ce propun băncile: credite în euro pe termen lung şi în lei pe termen scurt

„Cred că românii nu vor mai fi atraşi mulţi ani de acum încolo de creditele în valute exotice, cum de fapt este francul eleveţian pentru România. În schimb, cu euro este altă poveste. Mai devreme sau mai târziu România va intra în Zona Euro şi, în plus, nu poţi să prevezi ce se va întâmpla cu leul peste câţiva ani“, a declarat astăzi, Mihai Bogza, preşedintele BancPost.

Filiala românească a EFG Eurobank a fost una dintre băncile controlate de grupuri financiare din Grecia, care au participat astăzi la conferinţa „Finanţarea Dezvoltării în România“, organizată la Bucureşti de Financial Times. Dintre băncile de altă provenienţă, numai UniCredit Ţiriac Bank a fost prezentă. „Creditarea în lei va deveni ineficientă, căci, până la urmă România va trece la euro“, a spus Răsvan Radu, preşedintele UniCredit Ţiriac Bank.

„Problema este aceea a importului de economii, de finanţare, care s-a făcut până nu demult prin intermediul liniilor de finanţare venite de la băncile mamă“, schimbă abordarea Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank România. „România este o piaţă atractivă. Creditele ipotecare se ridică încă la 7,7 miliarde de euro şi este puţin. Se pot găsi căi de a pune aceste credite pe piaţa de capital, de unde se pot atrage noi finanţări“, a spus Sergiu Oprescu.

Şeful Alpha Bank a fost, până nu foarte demult, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi nu întâmplător se gândeşte că „se pot concepe procese de securitizare“ (transformare a creanţelor bancare rezultate din creditele ipotecare în instrumente financiare tranzacţionabile  la bursă, n.r.).

„Anul trecut a fost mai bun, iar de la acest an ne aşteptăm să fie şi mai bun“, a spus Doros Ktorides, şeful Marfin Bank România, vorbind despre oportunităţile din România, „în agricultură şi în energie“, mai ales.

Oportunităţi mari sunt în toată economia, înşişi bancherii recunoscând că doar 15 % din întreprinderile mici şi mijlocii au folosit un crdit bancar.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...