Băncile ruseşti şi-ar putea majora capitalul utilizând yuani

Acest an nu va fi uşor pentru băncile ruseşti dar ele îşi vor putea reface capitalul utilizând fonduri în yuani, a afirmat Mikhail Sukhov, adjunctul şefului Băncii Centrale a Rusiei, transmite TASS, citată de Agerpres.
Economica.net - lun, 14 mart. 2016, 08:24
Băncile ruseşti şi-ar putea majora capitalul utilizând yuani

„În general, cred că va fi dificil dar nu sunt motive să înregistrăm situaţii problematice. Acest an nu va fi uşor dar cred că gestionarea situaţiei băncilor într-o situaţie dificilă nu este mai puţin importantă decât într-o perioadă când situaţia de pe piaţă este favorabilă”, le-a declarat jurnaliştilor Mikhail Sukhov, prezent în Elveţia la Forumul Economic Rus.

„Nu au existat eforturi de stimulare artificială a plăţilor în alte monede, noi doar am extins lista valutelor care pot fi folosite la majorarea capitalului. Nu este o măsură artificială, doar menajează disconfortul investitorilor chinezi care vor să facă investiţii în yuani”, a explicat oficialul rus.

Acesta a adăugat că profitul băncilor ruseşti a totalizat 83 miliarde de ruble (1,2 miliarde de dolari) în primele două luni ale acestui an şi ar putea ajunge la 100 miliarde de ruble (1,4 miliarde de dolari) până la sfârşitul lunii martie.

Sectorul bancar rus se confruntă cu dificultăţi, pe fondul recesiunii, care a dus la o deteriorare a calităţii împrumuturilor, iar ratele ridicate ale dobânzilor stabilite de Banca Centrală a Rusiei au afectate marjele de profit. Multe bănci ruseşti au înregistrat pierderi anul trecut, cu excepţia celui mai mare grup bancar, Sberbank.

Economia rusească a înregistrat anul trecut cel mai semnificativ declin de după 2009, în condiţiile în care preţul petrolului (unul din principalele produse de export ale Rusiei) s-a prăbuşit, iar sancţiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finanţarea internaţională.

Serviciul Federal de Statistică (Rosstat) a anunţat recent că Produsul Intern Brut s-a contractat cu 3,7% în 2015, după un avans de 0,6% în 2014.

Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru Rusia, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale.

Profitul sectorului bancar rus a scăzut anul trecut cu 67%, la 192 miliarde de ruble (2,4 miliarde de dolari), a anunţat în ianuarie Banca Centrală a Rusiei.

Provizioanele pentru creditele neperformante au urcat cu 33% la sfârşitul anului trecut, comparativ cu începutul anului, în timp ce activele băncilor au scăzut în 2015 cu 1,6%, dacă sunt incluse şi fluctuaţiile de curs valutar.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...