Băncile spaniole vor trebui să garanteze noi niveluri de capital pentru a-şi demonstra solvenţa
Banca Spaniei va fixa un nivel de garantare a capitalului fiecărei entităţi în cazul unor pierderi neaşteptate care se va aplica progresiv din 2016 şi va ajunge la 2,5% în 2019.
În plus, entităţilor considerate ca având ‘importanţă sistemică la nivel mondial’ li se va solicita de asemenea să asigure un alt procent, cuprins între 1% şi 3,5% din capital.
În sfârşit, pentru evitarea riscurilor derivate din evoluţia economiei asupra sistemului financiar, băncile vor trebui de asemenea să asigure un nivel de capital de 5% pentru combaterea riscurilor sistemice interne, care se va aplica atunci când o va decide Banca Spaniei.
Aceste noi niveluri de capital solicitate băncilor spaniole se adaugă celor cuprinse în reglementările europene care le cer entităţilor financiare ca cel puţin 4,5% din capital să fie garantat din 2015.
În plus, acelaşi proiect de lege prevede ca Banca Spaniei să aprobe anual un program de supraveghere a băncilor, cu câte cel puţin un test de stres pe an, pentru verificare solvenţei entităţilor bancare. De asemenea, acestea trebuie să publice în fiecare an şi un raport bancar care să cuprindă date legate de numărul angajaţilor, impozitele plătite sau subvenţiile publice primite.
Şapte bănci spaniole – jumătate dintre cele mai importante 14 ale ţării – aveau nevoie, în iunie 2012, de 59,3 miliarde de euro pentru a face faţă nevoilor de capital ale sectorului, potrivit unui audit extern. Executivul spaniol a solicitat atunci Uniunii Europene un împrumut de 41,3 de miliarde de euro /din suma maximă de 100 de miliarde de euro/, pentru necesităţile de recapitalizare ale sectorului bancar spaniol, urmând ca suma totală necesară, de 59,3 miliarde de euro, să fie completată din vânzarea de active sau din investiţii private.
Miniştrii economiei şi finanţelor din statele zonei euro au decis ca Spania să iasă din programul de asistenţă financiară pentru bănci fără alt împrumut în luna ianuarie, după 18 luni de la primirea banilor. De atunci, ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, a dat asigurări în repetate rânduri că sectorul bancar spaniol şi-a revenit şi că nu va avea nevoie de nicio altă intervenţie financiară.