Băncile: cererea de credite de consum şi ipotecare scade puternic şi va mai scădea

22 05. 2012
bnr_975456789_25464700

Standardele de creditare pentru creditul de consum s-au înăsprit puternic în primul trimestru al acestui an după ce Banca Naţională a României a aprobat regulamentul privind creditul acordat persoanelor fizice, prin care durata maximă a unui credit este redusă la 5 ani şi creditele negarantate în monedă străină au dispărut.

Potrivit sondajului de creditare al BNR pentru primul trimestru, 6 din cele 10 bănci chestionate au înăsprit standardele de acordare a creditelor ca urmare a politicii prudenţiale a BNR. Deteriorarea aşteptărilor privind situaţia financiară a populaţiei, riscul asociat bonităţii clienţilor sau a colateralului au contribuit marginal la creşterea restrictivităţii standardelor de creditare.

Cererea de credite de consum a scăzut din nou puternic, procentul net de contracţie fiind de 40%, mai mic decât cel din aşteptările instituţiilor de credit, iar băncile se aşteaptă ca şi în trimestrul următor cererea să scadă.

Procentul net reprezintă diferenţa dintre procentul băncilor care au raportat creşterea cererii de credite şi procentul băncilor care au raportat scăderea acestora. Un procent net pozitiv semnalează că o proporţie mai mare de bănci a raportat creşterea cererii de credite, în timp ce un procent net negativ presupune că o proporţie mai mare de bănci a raportat scăderea cererii de credite. Procentul net este calculat ţinându-se cont de cota de piaţă a băncilor respondente.

Cererea de credite ipotecare a scăzut considerabil în primul trimestru, cu un procent net de 50%.

Potrivit răspunusurilor băncilor, se înregistrează cele mai multe previzuini pentru o evoluţie negativă a sectorului creditării pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri din perioada 2008-2009. În trimestrul 2, procentul net este de -65%, astfel că băncile se aşteaptă în continuare la o scădere a cererii de credite ipotecare.

Preţul locuinţelor va continua să scadă

Cu un procent net de -50% în primul trimestru, preţurile imobilelor a continuat să se contracte, situaţie raportată de mai multe bănci faţă de T4 2011 (procent net -20%). Băncile estimează că preţul locuinţelor va continua să scadă şi în trimestrul următor.