Băncile străine vor trebui să respecte cerinţe mai ridicate privind capitalul, conform planurilor UE (Reuters)
Oficialii de la Bruxelles caută să clasifice mai multe bănci străine ca subsidiare în loc de sucursale, o schimbare ce le va obliga să-şi majoreze bilanţul şi să fie supervizate direct de UE. Sunt vizate în principal băncile care şi-au deschis subsidiare în UE după Brexit, scrie Agerpres.
Documentul UE pregătit pentru statele membre şi consultat de Reuters indică că „ajustările ar putea include constituirea automată a subsidiarei”, sau metode prin care autorităţile de reglementare decid ce sucursale trebuie să devină subsidiare.
În raportul publicat în iunie de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) se arată că la finalul lui 2020 erau 106 sucursale din ţări terţe (TCB) în 17 state membre care deţineau active de 510,23 miliarde de euro.
Faţă de anul precedent, sunt cu 14 mai multe sucursale, cu active de 120,5 miliarde de euro, tendinţa fiind legată de Brexit, apreciază EBA.
China are 18 sucursale, Marea Britanie – 15, Iran – 10 şi Statele Unite – 9.
În prezent, autorităţile UE de reglementare bancară decid de la caz la caz dacă o sucursală străină trebuie să devină o subsidiară pe care apoi o supervizează direct. Principala autoritate de reglementare pentru sucursala străină este organismul local de supervizare.
„Luarea în considerare a constituirii automate a subsidiarei va alarma firmele”, susţine un oficial din industria bancară.
În prezent, autorităţile UE de reglementare bancară analizează sucursalele străine cu active de 30 miliarde de euro sau mai mult pentru a decide dacă reprezintă riscuri la adresa stabilităţii financiare.
Jeremy Kress, de la Universitatea Michigan din SUA, susţine că reglementările UE mai stricte ar putea determina Statele Unite să-şi revizuiască regulile pentru sucursalele băncilor străine.
Decizia de a forţa sucursalele să devină subsidiarele este de ultimă instanţă, iar unele state membre UE spun că actualul sistem este prea greoi.
Alte ţări membre UE vor să reducă pragul privind activele care duce la constituire automată a subsidiarei, se arată în document.
Schimbarea reglementării va acorda Băncii Centrale Europene, care supervizează principalele bănci, mai multă vizibilitate, şi va fi mai dificil pentru sucursalele să evite să devină subsidiare.
Deja BCE analizează dacă noile sucursale ale băncilor din Londra au suficienţi personal de conducere şi activitate pentru a îndeplini cerinţele privind licenţa.
Autoritatea britanică de reglementare este îngrijorată că mulţi bancheri sunt forţaţi să se mute de la Londra, iar operaţiunile din Regatul Unit nu vor avea suficient personal de conducere.