În decembrie 2017, Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) a emis o recomandare care urma să fie implementată după data de 30 iunie 2018. Recomandarea a fost cauzată de apariţia posibilităţii reluării creșterii creditelor neperformante, ca urmare a majorării dobânzilor și a încetinirii procesului de curățare a bilanțurilor. Un alt motiv al deciziei CNSM a fost aşteptata tensionare a echilibrelor macroeconomice.
Decizia recomandă ca Banca Naţională a României (BNR) să implementeze un amortizor de capital pentru riscul sistemic aplicabil tuturor expunerilor, începând cu 30 iunie 2018, cu scopul de a susține procesul de administrare adecvată a riscului de credit și de creștere a rezilienței sectorului bancar împotriva unor șocuri neanticipate, pe fondul unor circumstanţe structurale nefavorabile.
Nivelul amortizorului este de la 0%-1% sau 2% în funcţie de rata creditelor neperformante care trebuie să nu fie mai mare de 5% şi de gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante care trebuie să fie de minimum 55%. Pentru stabilirea exactă a nivelului amortizorului pentru fiecare bancă vor fi luate în calcul valoriile medii ale celor doi indicatori din perioada septembrie 2016 – august 2017.
Practic, orice instituţie de credit care are o rată a neperformantelor de peste 5% sau provizioane sub 55% este obligată să-şi majoreze capitalul cu 1%. Cum rata creditelor neperformante pe total sistem bancar a fost de 7,96% la sfârşitul trimestrului III din 2017, este puţin probabil ca vreuna din bănci să scape de majorarea capitalurilor măcar cu 1%. În schimb, rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante era de circa 59% la sfârşitul lunii septembrie 2017, ceea ce înseamnă că doar anumite bănci vor fi obligate să îşi majoreze capitalurile cu 2%.
CNSM recomandă ca BNR să reevalueze indicatorii și pragurile utilizate în procesul de calibrare a amortizorului de capital pentru riscul sistemic cu o frecvență semestrială, pentru a monitoriza în timp real progresul privind rezoluția creditelor neperformante.
Raportul de Stabilitate Financiară precizează dealtfel că cel de-al doilea risc sistemic ridicat este nerambursarea creditelor neguvernamentale. „Riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental este evaluat la un nivel ridicat, în special pe segmentul populației. Deși riscul de neplată nu s-a materializat în prezent, acesta reprezintă o vulnerabilitate ce se poate manifesta în contextul tendinței mondiale de revenire a nivelurilor ratelor de dobândă către tendințele înregistrate istoric”, spune Raportul de Stabilitate al BNR. Raportul pomeneşte şi de riscul creditelor din programul Prima Casă care au ajuns să aibă o pondere foarte mare în totalul creditelor ipotecare. Riscul de nerambursare a creditelor are mai multe fațete, fiind rezultanta unor factori legați de disciplina la plată în economie, adecvarea standardelor de creditare ale băncilor la momentul acordării împrumuturilor, proiectele legislative care au încurajat hazardul moral etc.
Amortizorul de capital pentru riscul sistemic se aplică tuturor tipurilor de credite neguvernamentale devenite neperformante sau cu întârzieri de peste 90 de zile.