Conform sursei citate, pe măsură ce serviciile bancare trec printr-o schimbare profundă pe fondul dezvoltării tehnologiei şi al schimbării preferinţelor consumatorilor către noi mijloace de plată, un nou concept se conturează şi revoluţionează industria financiară: open banking. Utilizarea algoritmilor a dus serviciile bancare mobile la un nivel fără precedent, făcându-l pe Ivo Grigorov – CEO, Credefi Ltd din Italia să estimeze la 300 de miliarde numărul de tranzacţii online alternative (în afara serviciilor bancare tradiţionale) la nivel mondial anul trecut, cu o prognoză de dublare până în 2026. Credefi foloseşte în Italia algoritmi de la Experian, cea mai importantă companie globală de servicii de informaţii, ceea ce i-a permis să facă faţă schimbărilor induse în principal de pandemia care a început în 2020. Organizaţiile încearcă acum să creeze o experienţă digitală a clienţilor cât mai lină, uşoară şi transparentă posibil, scrie Agerpres.
„Criza sub orice formă, financiară sau pandemică, face ca reglementările să devină din ce în ce mai dure. Utilizarea instrumentelor inovatoare pentru tratarea datelor mai structurate devine factorul cheie de succes. De exemplu, vedem cum guvernanţa de mediu şi socială va schimba modul în care companiile sunt evaluate în viitorul apropiat”, a declarat Spiros Giourgas, director de vânzări Balkans, Experian.
De exemplu, UniCredit Group a lansat buddybank, disponibilă în prezent doar pentru clienţii italieni, o bancă numai pentru dispozitive mobile, accesibilă doar prin smartphone, disponibilă pe iOS, Android şi recent pe platformele Huawei.
Potrivit lui Massimo Bondanza, Head of marketing & products la buddybank, mobile banking „permite utilizarea de formate mici, datorită folosirii smartphone-urilor pentru interacţiune, în locul desktop-urilor. De asemenea, a trebuit să eliminăm toate sesiunile de lucru în afara smartphone-ului. Totul începe şi se termină în telefonul mobil”.
Buddybank foloseşte soluţii Experian, iar acest lucru a permis implementarea rapidă a serviciilor, fără sucursale fizice, fără hârtii, iar asistenţa clienţilor se face prin chat.
Aceste două exemple sunt în concordanţă cu concluziile celui mai recent Raport de afaceri şi Consumatori Experian 2021 din EMEA, care dezvăluie că 62% dintre companii cred că au nevoie de mai multe date pentru a-şi alimenta nevoile de analiză, în timp ce 65% explorează diferite tipuri de seturi de date pentru a îmbunătăţi. acurateţea analizelor lor (de exemplu, utilizarea surselor de date netradiţionale, cum ar fi open banking), iar 67% dintre companii acordă prioritate investiţiilor în digitizarea proceselor de bază.
Datele au apărut pe baza sondajului realizat de Forrester Consulting în numele Experian, în august 2021, la care au răspuns peste 598 de factori de decizie seniori din companii de servicii financiare şi de telecomunicaţii din regiunea EMEA. 62% dintre companii au înregistrat o creştere sau o creştere semnificativă a cererilor de credit de la noi clienţi în ultimele 12 luni. Organizaţiile care suferă în continuare de întârzieri din cauza soluţiilor manuale sau a verificărilor clienţilor care încetinesc procesul vor fi afectate şi vor pierde afaceri. Pandemia şi răspândirea rapidă în masă a utilizării internetului şi a cumpărăturilor si interacţiunii online au deschis calea către o nouă tendinţă perturbatoare în serviciile bancare, care se angajează în direcţia serviciilor exclusiv mobile. Şi, potrivit managerilor băncilor fintech şi mobile, care au vorbit la o serie recentă de webinarii în timpul Săptămânii Inovării Experian, operaţiunile bancare mobile disruptive confiscă deja o parte din cota de piaţă de la băncile tradiţionale.
Experian este o companie globală de servicii informatice. Compania are 17.800 de angajaţi care operează în 45 de ţări.