Se sparge monopolul bonurilor de masă. Băncile vor emite în acest an carduri de masă contactless
Legea emisă anul trecut permite transformarea tichetelor de masă şi a celor de vacanță în carduri electronice care folosesc inclusiv tehnologia contactless. Primii care au făcut acest pas sunt emitenţii acestor instrumente de plată pe suport de hârtie până acum de la Edenred, în noiembrie anul trecut. Ei vor fi urmaţi rapid şi de colegii lor de la Sodexo şi Grup Up.
Anul 2016, odată cu introducerea la nivel naţional doar de POS-uri care permit plata contactles, va aduce mult mai mulţi jucători pe această piaţă, după cum a declarat Cătălin Creţu, director subregional pentru România, Croaţia şi Slovenia la VISA Europe.
„Cardurile de masă Visa, care vor fi emise de bănci, în locul tradiţionalelor tichete de masă şi de vacanță, vor avea o arie de folosinţă mult mai mare, fiind acceptate de reţeaua tuturor celor 130.000 de comercianţi din domeniul alimentar cu care avem contracte la nivel naţional”, a subliniat Creţu.
Practic, prin această mişcare, monopolul celor trei emitenţi de tichete de masă pe suport de hârtie care împart o piaţă de peste un miliard de euro pe an va fi spart, iar avantajele pentru salariaţi şi pentru angajatori ar putea să fie chiar ceva mai mari decât până acum. Este un card cu cip, iar tranzacţiile sunt aprobate de beneficiar prin introducerea codului PIN.
Cardurile de masă vor utiliza tehnologia contactless
Cardul utilizează tehnologia „Contactless” ce permite efectuarea de plăţi rapide, fiind astfel o alternativă modernă şi sigură la tichetele de masă pe hârtie. Şi cardurile vor beneficia de scutire de la plata taxelor social-salariale, deductibilitate de la plata impozitului pe profit şi cost pentru angajator cu 32% mai mic decât dacă ar acorda aceeaşi sumă sub formă de numerar.
Tichetele de masă pe card permit efectuarea de plăţi cu valori mai mici decât valoarea nominală a unui tichet, care în prezent este de 9,41 lei/zi lucrată. Valabilitatea suportului card pentru tichetele electronice este de 4 ani şi nu mai necesită tipărire şi costuri cu serviciile de curierat de la emitent la angajator.
De asemenea, utilizatorii vor avea acces la informaţii privind soldul creditului exact ca la un card normal. La ora actuală peste 40.000 de companii distribuie celor aproximativ 2 milioane de angajaţi tichete de masă. Nu ştim exact la cât se poate ridica piaţa tichetelor de vacanță.