Băncile vor face provizioane suplimentare de circa 3 miliarde de lei după reevaluarea garanţiilor
Potrivit unor surse bancare, auditorii au constat diferenţe între valoarea garanţiilor luată în considerare de bănci şi valoarea de piaţă a acestora chiar şi de peste 30%.
Comparativ cu nivelul de provizionare de la mijlocul anului, care se cifra pe sistem IFRS la 26 de miliarde lei, costul suplimentar al riscului va creşte cu mai mult de 10%.
Rezultatele raportate de băncile comerciale după primele şase luni indică o pierdere cumulată pe sistem de 192 milioane lei (43 de milioane euro), comparativ cu un câştig de 116 milioane lei la finele primului trimestru, în condiţiile în care provizioanele au urcat cu peste 3,5 miliarde lei în IFRS.
Practic, după auditarea situaţiilor financiare de la finele lunii iunie, provizioanele aferente primelor şase luni s-au dublat, ceea ce ar echivala cu o pierdere severă la nivelul sistemului bancar, de aproximativ 3 miliarde lei.
Cu toate acestea, multe bănci spun că au acoperit deja diferenţa de provizionare fără să consemneze pierderi suplimentare semnificative, sugerând astfel că evoluţia veniturilor operaţionale a fost mult mai bună după jumătatea anului.
Un număr de 23 de bănci au încheiat prima jumătate a anului cu profit, în timp ce 18 au raportat pierdere.
Datele centralizate de banca centrală nu reflectă provizioanele în sistem IFRS de la finele anului trecut, primele informaţii fiind prezentate în ianuarie, când totalul provizioanelor s-a ridicat la 22,56 miliarde lei. La finele lunii iunie, provizioanele băncilor însumau 26,3 miliarde lei.
Băncile încă raportează şi soldul provizioanelor calculate potrivit standardelor româneşti de contabilitate, iar acestea au crescut în şase luni cu 5,2 miliarde lei, de la 30,7 miliarde lei la aproape 36 miliarde lei.
După auditarea rezultatelor financiare pe anul 2011 a rezultat că sistemul bancar a înregistrat în 2011 o pierdere de aproape 777 de milioane lei, aproape dublu faţă de prima raportare, care indica un minus de 430 de milioane lei.
Rata riscului de credit, calculată ca raport între cerdite şi dobânzi clasificate în îndoielnic şi pierdere şi total credite şi dobânzi clasificate, a urcat în primele şase luni de la 23,28% la 26,10%.
Estimările bancherilor plasează pierderea netă din sitem după primele zece luni la circa 400 de milioane lei.