Soluții pentru fermierii afectați de secetă. Băncile promit o variantă în 7-10 zile
Pe 22 iulie 2024, ministrul Florin Barbu a avut o primă întâlnire cu reprezentanții băncilor comerciale cărora le-a lansat invitația de a propune soluții în vederea acoperirii ratelor și dobânzilor la credite pentru fermierii care se confruntă cu seceta severă din acest an.
“Am ținut mult să aducem la aceeași masă băncile pentru că avem o situație complicată la nivelul culturilor de primăvară. Estimările noastre ne determină să găsim o formulă comună, în funcție de posibilitățile fiecărei bănci, astfel încât să venim în sprijinul fermierilor care au culturi de primăvară calamitate. După ce reprezentanții sistemului bancar vor identifica soluțiile posibile, ne vom intâlni din nou pentru a pune pe masă propunerile acestora, în vederea unei abordări unitare”, a declarat ministrul Florin Barbu la finalul întâlnirii. La întâlnirea desfășurată la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au participat Alina Toma, directorul general al Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGGR), Elena Tatomir și Viorel Morărescu, directori în cadrul MADR.
Potrivit unor surse din mediul financiar bancar la întrunire s-a luat decizia înființării unui Comitet de Urgență care să găsească soluții pentru finanțarea fermierilor afectați de seceta din acest an, fermieri care își văd amenințate și culturile de primăvară (n.a. – care se realizează în această toamnă).
Astfel, băncile comerciale au la dispoziție 7-10 zile pentru a veni în comitetul de urgență cu soluții de acoperire a nevoilor de finanțare a fermierilor aflați în impas. În caz contrar, ministrul Agriculturii pare decis să dea o soluție ad-hoc: o ordonanță de urgență care să suspende pentru un an de zile plata ratelor la credite ale fermierilor. Băncile comerciale susțin că o astfel de măsură, reiterată la nici un an după cealaltă ordonanță de urgență de același tip, ar crea dezechilibre în sistem și propun să vină cu un set de propuneri alternative.
O primă propunere este ca băncile comerciale, care și-ar dori totuși și o listă a celor care trebuie să beneficieze de un astfel de ajutor și nu o măsură luată otova pentru toți fermierii (afectați sau nu de condițiile climatice) vizează acordarea de credite punte pe perioada unui întreg sezon agricol, credite menite a acoperi orice necesar de finanțare existent acum și care pot fi achitate într-o singură transă în momentul încasării banilor pe culturi.
În afara acestei propuneri, instituțiile de credit promit că vor avea la sfârșitul săptămânii viitoare mai multe soluții de creditare specifice pentru calamitățile din sectorul agricol. O soluție la toate aceste probleme, soluție care a rezolvat astfel de probleme în alte state europene, a fost asigurarea agricolă. Din motive care nu ne-au fost explicate de sursele noastre, acest tip de asigurare a fost considerat prea scump de către fermierul român.