Condiţiile acordului „nu reflectă în niciun fel” profitabilitatea Banco BPM şi valoarea sa potenţială. Condiţiile ofertei, inclusiv o primă de 0,5% faţă de preţul înregistrat vineri seara de titlurile BPM, nu sunt obişnuite pentru operaţiuni de acest tip, a informat banca într-un comunicat.
UniCredit a lansat luni o ofertă de preluare a rivalei Banco BPM, într-o tranzacţie cu o valoare de aproximativ 10,09 miliarde de euro, care ar duce la combinarea a două importante bănci din Italia şi le-ar extinde prezenţa lor pan-europeană.
În urma respingerii ofertei şeful UniCredit, Andrea Orcel (foto), se confruntă cu o altă luptă dificilă pemtru a câştiga încrederea investitorilor, după ce oferta sa nesolicitată de preluare a Commerzbank AG a provocat rezistenţă în Germania. De asemenea, oferta pentru Banco BPM i-a iritat pe politicienii din Italia, deoarece complică eforturile Guvernului de a forma un grup bancar major care să rivalizeze cu băncile dominante UniCredit şi Intesa Sanpaolo SpA.
UniCredit a oferit 0,175 acţiuni ordinare proprii pentru fiecare acţiune BPM, ceea ce înseamnă un preţ de 667 de euro pentru fiecare acţiune BPM. Oferta UniCredit evaluează Banco BPM la aproximativ 9,6 miliarde de euro, pe baza preţului înregistrat luni seara de titlurile BPM. Titlurile Banco BPM au urcat săptămâna aceasta cu peste 5%, astfel încât capitalizarea sa bursieră a ajuns la aproximativ 10,6 miliarde de euro, ceea ce sugerează că investitorii se aşteaptă la majorarea ofertei.
Oferta lui Orcel vine după ce Banco BPM a achiziţionat de la Guvern o participaţie de 5% în Banca Monte dei Paschi di Siena SpA. Acea participaţie va creşte dacă Banco BPM reuşeşte să achiziţioneze compania de gestionare a activelor Anima Holding SpA, care deţine de asemenea acţiuni la Monte Paschi. Roma intenţionează să înfiinţeze un al treilea grup bancar mare în jurul Monte Paschi, iar Banco BPM ar urma să joace un rol important.
Orcel a indicat că spectrul accelerării consolidării bancare în Italia a fost motivul ofertei de preluare a Banco BPM, declarând că UniCredit „nu poate rămâne absentă” de la astfel de activităţi pe piaţa sa internă.