Cu tot cu societățile de asigurare înregistrate în afara țării care au drept de liberă practică în România, suma totală achitată în primul semestru din 2023 depășește 800 de milioane de lei, relevă date oficiale consultate de Economica. În cazul societăților înregistrate în România , NN Asigurări de Viață și BCR Asigurări de Viață adună peste 60% din totalul plăților, în timp ce principalele societăți care activează în baza pașaportului european pe piața asigurărilor de viață din România sunt Metropolitan Life, Aegon și Cardiff.
Bani albi pentru zile foarte negre, dar atenție la consecințe. Răscumpărarea înainte de termen, soluție de ultim resort. La ce trebuie să te uiți înainte să iei măsuri
Suma semnificativă plătită de asigurători arată pe de o parte că piața se îndreaptă către maturitate, intrând în etapa finală a unui prim ciclu de viață, început după jumătatea anilor 90 și mai ales în anii 2000, etapă în care mai multe contracte ajung la final.
Dintr-o altă perspectivă, însă, plățile în creștere vin și pe fondul perioadei dificile pe care o traversează economiile lumii și care a influențat finanțele populației. Inflația mare a forțat populația să consume din rezervele acumulate pentru a face față cheltuielilor, fapt certificat în mai multe sondaje și studii de specialitate. În acest context, mulți au recurs inclusiv la răscumpărarea totală sau parțială a contractelor de asigurare, aceasta fiind o dovadă a faptului că asigurările de viață care au și o componentă investițională sunt un sprijin real în timpuri dificile, chiar dacă randamentele oferite nu sunt întotdeauna la cel mai înalt nivel.
Pe de altă parte, trebuie spus că prin răscumpărarea unui contract înainte de termen, pierde cam toată lumea.
Iată, mai întâi, cum este definită răscumpărarea într-un contract de asigurare cu acumulare.